Tele2s nya chef för Business IT gillar vind i seglet både på och utanför jobbet

Tele2s nya chef för Business IT gillar vind i seglet både på och utanför jobbet

Elisabeth Stjernstoft har flera fina priser i bagaget och kommer senast från Apoteket där hon var med om en intressant resa när monopolet togs bort. Sedan 15 augusti är hon chef för Business IT på Tele2.

Du är ny här på Tele2, hur har första månaden varit?

Jag kom in i hetluften direkt. Det är väldigt många projekt som jag har behövt sätta mig in i så någon lugn start har det inte varit, snarare tvärtom. Men det passar mig utmärkt – det ska vara tempo, det ska hända saker – då är det helt rätt.

Du kan väl berätta lite om din roll som chef för Business IT?

Jag har två roller här på Tele2. Den ena är att jag är med i Sveriges ledningsgrupp där jag har ansvar för att driva Sveriges affär framåt enlig de visioner som styrelsen och koncernen bestämmer. Den andra är att driva min enhet.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Eftersom jag började ganska nyligen har jag inte riktigt haft en vanlig dag än. Men ofta kommer jag in och känner folk på pulsen. Sedan jobbar jag med allt från strategier och planering till kundinsikter och iPhonelansering. Högt och lågt alltså. Det blir många arbetsmöten under dagen och mycket information att ta in och analysera som jag sedan fattar beslut kring. Drömdagen inleder jag med management by walking around, korta dailys för att känna pulsen på mina medarbetare.

Hur är du som ledare?

Jag har stark tilltro till individen, så Tele2s ”frihet under ansvar” passar mig som en smäck. Sedan försöker jag vara visionär ledare och inspirera, fungera som coach och bollplank. Och ge energi! Management by glädje och energi skulle man kunna säga. 

Hur kommer det sig att du började jobba med IT?

Jag har faktiskt inte gjort någon karriärplanering alls, utan jag har gått på nyfikenhet. Jag har hoppat på det som lockat och verkat kul. Och det som är kul för mig är det som är utmanande och utvecklande.

Vilken utbildning har du?

Jag valde Chalmers för att jag alltid har tyckt att både matte och datorer har varit jätteroligt. Jag tjatade till mig min första dator när jag var tio, en Commodore 64. Det var det som fick mig in på Chalmers. Och efter det började jag koda Cobol på ett företag som heter Accenture, och gjorde en karriär som management- och IT-konsult. Sedan har jag som sagt hoppat på det som verkat roligt.

Det finns inte så många kvinnliga IT-chefer i Sverige, är det något du har märkt?

Det är inget jag tänkt så mycket på. Men jag tycker att det är synd om kvinnor som missar att jobba med de här frågorna, så jag försöker verkligen uppmuntra de som är i början på sina karriärer att välja den här inriktningen. Det finns så otroligt många roliga jobb inom IT och telekom. Själv försöker jag peppa mina döttrar att läsa webbutveckling, jag tror man måste kunna det. Jag tycker att programmering är en grundkompetens nu, även om man aldrig kommer jobba som programmerare så är det en grundkunskap som är bra att ha.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är människorna, att se människor utvecklas och leverera sådant som är bra för kunderna. Sedan tycker jag att det är roligt med den internationella atmosfären som finns här på Tele2. Jag har kollegor från alla håll och kanter vilket skapar en jättespännande miljö eftersom det är så många olika kulturer som möts. Det gör att det är en fin plats att utvecklas på. Och just att företaget är superentreprenöriellt och börsnoterat tycker jag är kul, det ger ett visst tempo som passar mig väldigt bra.

Vilket är det stora samtalsämnet inom IT just nu?

Den digitala transformationen pratas det om. Överallt, inte bara om inom IT. Alla pratar om hur digitaliseringen påverkar olika typer av branscher. Och det hänger såklart ihop med cybersäkerhet, the dark side of the net, inte att förglömma. Förutom det så pratas det om sådant som varit på tapeten länge: Cloud, sociala medier, dataanalys och algoritmer.

Vad gör du när du är ledig?

Jag, min man och mina två barn seglar som galningar. Från april till oktober brukar båten ligga i. Jag är även gammal motorcyklist, men efter att jag sålde motorcykeln har jag köpt mig en vespa för att klara abstinensen från bågen. Och sedan fem år kör jag MTB, det är jättekul. Jag och ett tjejgäng är med i Team Sky Blue, det handlar om att cykla, äta god italiensk mat och dricka vin.

Till sist måste jag bara fråga om ditt fina efternamn, Stjernstoft, var kommer det ifrån?

Jag har gift mig till namnet. Det kommer från min mans släkt som är från Finland.