Anna Andersson – driver Inhousebyrån på Tele2

Anna Andersson – driver Inhousebyrån på Tele2

För ett år sedan startade Tele2 sin inhousebyrå. Anledningen var att det finns mycket att hämta genom att göra den grafiska produktionen på egen hand istället för att köpa från externa produktionsbyråer.

Grafisk produktion innebär allt från trycksaker i samband med kampanjer till butikskommunikation och onlinebanners. Och det finns som sagt flera uppsidor med att plocka hem produktionen. Dels går det att hålla nere priserna väsentligt samtidigt som kvaliteten bibehålls. Dessutom är det en stor fördel att ha närheten till varandra, inte minst i arbetet inför en kampanj med många och täta kontakter.

– Då är det en stor fördel att kunna springa upp eller ner ett plan för att lösa en fråga på några få minuter som kunde ta betydligt längre tid förut, säger Anna Andersson som sedan den 10 augusti är chef för vår Inhousebyrå. Anna kommer närmast från Fazer där hon var Inhousebyråchef i 4 ½ år. Hon har också varit kreativ projektledare på Ica och bott i London i 14 år. Det började med ett au pair-jobb och slutade med studier i skyltdekoration och marknadskommunikation och jobb på Ikea i London.

Men sedan augusti har hon fullt fokus på att bygga upp en Inhousebyrå på Tele2 och det är ingen blygsam målsättning hon har. Visionen är att bygga Sveriges bästa inhousebyrå, säger Anna.

Vad är skillnaden mellan Inhousebyrån och våra reklambyråer?

– Vi koncentrerar oss på själva produktionen. För det kreativa konceptet har vi våra nyupphandlade reklambyråer, det vill säga King för Tele2 och ANR BBDO för Comviq. Det är de som tillsammans med marknadschefen Lotta Onajin och hennes gäng tar ut riktning, budskap, känsla och bestämmer de stora penseldragen.

Vilka typer av yrken finns på inhousebyrån?

På vår inhousebyrå har vi flera olika typer av roller. Produktionsledare vars uppgift är att leda produktionen, resurs- och budgetplanera och att säkerställa ledtider och leveranser av original och material. En originalare formger med hjälp av designprogram och tar fram original där alla inställningar som ett tryckeri behöver för att trycka rätt. En ganska ny befattning, är motion graphic designer som arbetar som en originalare men specialiserad på rörlig bild och tar fram original för bland annat butiksskärmar, arenaskärmar, digitala skärmar utomhus och webb-banners. Copywriter eller skribent, tar fram olika former av texter och reklambudskap.

Vilka arbetar på Tele2s inhousebyrå?

Anna har handplockat kreativa och drivna talanger till Inhousebyrån hela hösten och nu är det ett nästintill fulltaligt gäng som sitter på Tele2s huvudkontor i Kista.