Att delta på Hack Day

Att delta på Hack Day

Den 7 april gick den av stapeln. Målmedvetet rullades skjortärmarna upp. It was on – allvaret hade definitivt startat och det låg inte bara svävandes i luften, utan jag kunde känna det. Skräcken, förväntningarna, spänningen. Herregud, skulle vi överleva? Mot 17 team slogs vi, och matchen var brutal. Den ena innovativa idén kastades mot den andra – vem skulle ta hem juryns pris?

Nej, så pass brutal var inte Tele2 Hackday, men pulsen fick sig en ordentlig skjuts när vi, mentorer som adepter, fick 7 timmar tilldelat att innovativt skapa en idé för Järvaskolan i samarbete med Reach for Change. Vi tog inte hem juryns pris den dagen men vi gick inte heller hem tomhänta. Vår idé, ett koncept för att facilitera möten mellan lärare, elever och näringsliv, fick priset ”Peoples choice”. Framförallt värderar jag så här i efterhand de nyvunna erfarenheterna från dagen. Låt mig dela med mig av dessa.

Vad hände egentligen den där dagen? Tele2 Hackday smygstartades, för oss adepter och mentorer, den 6 april med en VIP genomgång. Där fick vi presenterat den uppgift vi blivit uppmanade att lösa. När vi alla spånat på idéer, arbetat utifrån det behov som presenterats utav en av representanterna från Järvaskolan, satte planeringen för den faktiska dagen igång. Mentorerna var noga med att förklara att dem kommer finnas med under Hackday, men som ett stöd. Ansvaret låg primärt på oss adepter. Och det var väl egentligen där nervositeten tog sin start. Givetvis frågade man sig själv, kommer vi klara det här? Samtidigt som vi förväntansfullt såg fram emot utmaningen.

Den stora utmaningen för mig låg i att vårt team behövde en projektledare, och för mig kändes det naturligt att ta mig an rollen som just det, en projektledare. Speciellt när mitt huvudsakliga mål för mentorskapsprogrammet är att ”våga leda”. För att vara helt ärlig mot er läsare, att figurera som projektledare för dessa timmar var något utav det värsta men också bästa jag fått uppleva. Jag känner mig idag otroligt mer självsäker när det kommer till att leda en grupp, framförallt har jag lärt känna mig själv mer, och jag har en tydligare bild av vilken typ av ledare jag vill vara i framtiden.

Jag vill avsluta med följande råd. Vi är alla någon gång nybörjare. Tro mig, även den bästa har någon gång varit ny. Så därför rekommenderar jag er, även om det tar emot – våga! Under Tele2 Hackday, oh herregud, så många misstag jag gjorde i rollen som projektledare, men så här i efterhand – vad jag lärde mig! Som Albert Einstein sa ”Den som aldrig gjort ett misstag, har aldrig prövat något nytt”.

När jag känner mig osäker, vilket jag gör ofta, försöker jag intala mig; Jag vågar – jag vill – jag kan. Och det kan du också. Våga anta utmaningen. Till nästa gång vi ses, har jag också tagit mig igenom Tough Viking, jag hoppas innerligt jag överlever den dagen också.

Till mitt team, men också till andra inblandade, tack för en givande dag!

Jacqueline