Att stå på andra sidan

Att stå på andra sidan

För sex år sedan besökte en betydligt mer förvirrad och yngre version av mig Saco studentmässa, utbildningsmässan för studenter som läser sista året på gymnasiet. Jag hade då varken bestämt mig vilken stad, vilket program eller om jag överhuvudtaget skulle börja plugga direkt efter gymnasiet. Kanske ville jag istället ta en paus och “hitta mig själv” i ett land med varmare breddgrader?

Nu ska jag återigen befinna mig på Saco studentmässa. Denna gång på andra sidan som IT student. Det känns fantastiskt kul och lite pirrigt. Jag har funderat mycket på vad jag önskar att jag visste som en ny IT-student. I detta inlägg vill jag därför dela med mig om mina lärdomar jag har tagit med mig som student!

Ha koll på studierna först

När jag började plugga var jag taggad på allt. Jag började engagera mig i olika projekt vid sidan av skolan redan från dag ett. Men att börja plugga på universitetet skiljde sig för min del väldigt mycket från gymnasiet och jag behövde därför lägga lite extra krut på studierna i början. Jag rekommenderar starkt att engagera sig vid sidan av studierna, men jag önskar att jag hade haft koll på studierna först och sedan engagerat mig, det blev nämligen onödigt mycket stress i början av studierna för min del.

Engagera sig?

Som jag nämnde ovan rekommenderar jag verkligen att man engagerar sig vid sidan av plugget. Jag har genom mina engagemang haft möjligheten att träffa många fantastiska människor, lärt mig att driva projekt och nätverka i massor, något som jag använder mig mycket av idag när jag söker jobb.

Det nya CV:et

LinkedIn är det nya CV:et. Att börja bygga på sin profil på LinkedIn tidigt är bara en fördel och något jag verkligen kan rekommendera. Har man arbetat på ett sidoprojekt eller har ett skolprojekt som man är extra stolt över, lägg in det! Vänta inte till sista stund med att skaffa eller bygga på LinkedIn, det är så lätt att det blir ett stressmoment istället när det väl är dags att söka sommarjobb/jobb!

Jag tänkte även ägna nästa inlägg åt att fortsätta att bygga på denna lista, för det blev en hel del punkter!  Jag tänker då nämna tankar kring sidoprojekt, mentorprogram samt vilka metoder jag använder mig av när jag har mycket att göra och behöver vara effektiv. Hörs då!

 

– Maria Svensson