Butikschefen Johan Lundbäck bakar med hela Sverige

Butikschefen Johan Lundbäck bakar med hela Sverige

Johan Lundbäck började jobba som säljare på Tele2 för sex år sedan och är idag butikschef på Backaplan i Göteborg. Men så snart arbetsdagen är slut åker socker, mjöl och kakao fram.

Du är med i nya säsongen av Hela Sverige bakar. Hur hinner du med bakningen samtidigt som du är butikschef?

Jag bakar på mina lediga dagar, så det krävs en hel del planering. Jag brukar slänga ihop en tårtbotten i samband med att jag lagar mat. Om en tårta ska vara klar till helgen får jag göra botten redan på torsdagen, då hinner smakerna sätta sig ordentligt. Sedan ägnar jag lördagen åt att dekorera.

När började ditt bakintresse?

Det började redan när jag var liten och spenderade mycket tid hemma hos min mormor. Där fick jag leka och experimentera. Men de senaste två åren har det blivit väldigt seriöst, jag brukar baka tårtor till vänner som fyller år. Och så har jag en Instagramsida.

Händer det att dina kollegor får ta del av bakverken?

Ibland bakar jag till våra butikchefsmöten, det brukar vara uppskattat. Men inte till varje möte, då tror jag att vi hade rullat fram.

Hur hamnade du på Tele2?

Jag har jobbat inom telekombranschen tidigare, bland annat som säljare på Media Markt. Men där stod jag och stampade och ville vidare, det var därför jag bytte till Tele2. Här fanns det större utvecklingsmöjligheter. Det här var 2010 när Tele2 började öppna butiker. Då kom jag in i ett fantastiskt härligt team i Frölunda, där mer eller mindre alla varit butikschefer.

Du började alltså som säljare, när blev du butikschef?

Efter ungefär tre år började jag på aspirantprogrammet, och under den tiden fick jag en otrolig chans att hoppa in som stand-in för en butikschef i Karlstad. Jag var alltså tillförordnad chef under några månader. Det var en fantastiskt häftig grej att göra. Jag lärde mig extremt mycket, både om mig själv och sådant som jag har tagit med mig in i tjänsten. Men för att svara på frågan blev jag butikschef efter att ha jobbat i fyra år i företaget.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Dagen börjar med att vi går igenom och kollar vad vi har i lager och hur det har gått med försäljningen dagen innan. Sedan ägnar jag ett par timmar åt att få undan det jag har i admin-väg och kontrollerar att vi har gjort rätt uppföljning på försäljningen den senaste tiden. Efter det är jag ute på golvet där jag säljcoachar så mycket som möjligt. Det är ju säljarna som är hjältarna, jag ska bara underlätta för dem och vara ett stöd.

Hur är du som chef?

Jag är ganska målfokuserad, jag fokuserar mer på själva lösningen än problemet. Och givetvis fokuserar vi på kunden, det är de som ger pengarna, som ser till att vi kan hålla på med det vi vill göra, som gör att Tele2 går framåt. Resultatet är det viktiga.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det absolut roligaste med att vara butikschef är kollegorna, att se dem utvecklas. Att man kan sätta sig ner och prata med sina medarbetare och se en skillnad efteråt. Dels i energi, men även i resultat. Att ha individsamtal med sina medarbetare, att verkligen ta sig den tiden är jätteviktigt. För om man inte får pepp och stöd kan det lätt bli så att man står och trampar som säljare, att man inte vet vilken väg man ska gå. Det är därför vi ska finnas där, för att vägleda.

Hur är du privat?

Mina vänner skulle nog säga att jag är väldigt social, att jag är lite för snäll och sätter andra i första rummet. Men givetvis har jag mina perioder när det till exempel inte går som jag vill med bakningen. Då kan jag självklart bli arg. Så jag är inte bara glad och sprudlande, men jag försöker ha en positiv inställning i så stor mån det går.

Och om vi till sist hoppar tillbaka till bakningen: Har du något baktips till alla Tele2-amatörbagare?

Jag är mycket för att använda ekologiska råvaror. De är lite dyrare, men gör stor skillnad. Så snåla inte på det, använd riktigt smör och ekologiska ägg. Dessutom är brynt smör i bakverken också ett bra knep för att höja ett välanvänt recept till en helt ny nivå.