Donny Åström Fransson – Lead Data Scientist

Donny Åström Fransson – Lead Data Scientist

Donny Åström Fransson började på Tele2 som timanställd drifttekniker på Network Operations Center vid sidan av studierna på KTH. Idag arbetar han som Lead Data Scientist och arbetar med Big Data. Han är med och bygger teknikplattformen för nästa generations dataanalys.

Vad gjorde du innan du kom till Tele2?

– Efter gymnasiet gjorde jag tekniskt basår och började sedan plugga på KTHs IT-program i Kista med inriktning Software Engineering in Distributed Systems. I början läste jag på heltid, men insåg ganska snabbt att det passade mig bättre kombinera jobb och högskola. Jag tycker att det gav mig det bästa av båda världarna även om det innebar en ganska lång resa genom studierna.

Och ett av de företag du jobbade extra på under studietiden var Tele2.

– Jag började som timanställd drifttekniker på vårt Network Operations Center. Därefter fick jag chansen att jobba inom Operations & Governance Systems och utveckla våra interna system, och då kände jag att jag hade hittat rätt. Jag trivs fantastiskt bra i en innovativ miljö och min upplevelse är att jag lär mig mer varje dag här på jobbet än jag gjorde när jag studerade. Så när jag fick erbjudande att kliva ombord på heltid som Lead Data Scientist tvekade jag inte en sekund.

Lead Data Scientist är en ny roll på Tele2. Vad gör du på jobbet?

– På en hög nivå handlar det om att hjälpa Tele2 bli mer datadrivet. Målsättningen med arbetet jag och min grupp gör just nu är att bygga teknikplattformen för att det ska förverkligas.

– Traditionellt sett utgår man ifrån frågor och sedan uppsöker man datat för att besvara dem. När man jobbar med data science vänder man upp och ner på modellen, tar in så mycket data som möjligt och upptäcker därefter frågorna. Vårt arbete handlar om att förstå affärssidans behov, formulera det i teknik och sedan presentera insikter på ett överskådligt sätt.

Kan du beskriva hur en större analyskraft hjälper Tele2s verksamhet.

– Som företag har vi väldigt mycket data som vi tidigare inte har haft en teknisk möjlighet att ta in. En maximerad analyskraft gör att vi får möjligheten till dataexploration; att hitta mönster och därmed nya möjligheter. Vi arbetar också med ”machine learning”; algoritmer som utforskar data på ett sätt som människor inte gör och som därmed ser andra mönster.

Vad tycker du gör just det här området så kul?

– Teknologin är fantastiskt spännande. Jag trivs också med att vara i förändring, att få vara med och skapa något som möjliggör nya sätt att skapa mervärde och som öppnar upp för nya arbetssätt.

Vem är du privat?

– Precis som på jobbet tycker jag om att testa nya saker och att utmana mig själv på olika sätt. Jag trivs bäst när jag är i rörelse både fysiskt och mentalt. På senaste tiden har jag ägnat mig en hel del åt klättring, gärna långa sträckor utomhus, och även parkour.