Ett tips kring samarbetskontrakt

Ett tips kring samarbetskontrakt

Nyligen fick hela gruppen, både mentorer och adepter, återigen samlas då det var dags för mentorprogrammets halvtidsträff, som dessutom sammanföll med kanelbullens dag – så perfekt! Det var både roligt att träffa alla igen och se hur det gått under första halvåret.

Dagen inleddes med att Charlotta, mentorskapsexpert som också var med på den inledande träffen, vägledde varje mentorskapspar genom en liten utvärdering inför resten av gruppen. Jag förstod då att jag och Åsa haft turen att ha kunnat ses ofta, eftersom KTH Kista där jag läser och Tele2 i Kista ligger så nära varandra. Vi har kunnat ses minst en gång i månaden, periodvis till och med varannan vecka, vilket har gjort att vi byggt upp en relativt nära relation. Jag berättade om vilket stöd Åsa varit för mig under våren och att jag med Åsa har kunnat prata om både studier och jobb på ett sätt jag inte gör med någon annan, vilket har varit otroligt skönt och givande.

Jag har i ett tidigare inlägg berättat om ett av Åsas bästa konkreta tips till mig, det så kallade samarbetskontraktet. I veckan fick jag chansen att dela med mig av tipset till studenter i årskurser under mig, som så småningom också ska genomföra samma projektarbete som jag gjorde. Det kändes otroligt kul att kunna dela kunskapen! Det är ju också en del i vad mentorskap handlar om.

Så, vad händer i mitt liv annars? Jo, det är nu dags för läsårets första tentaperiod! Det betyder; ett fullt bibliotek, studenter som i princip lever på kaffe och otroligt långa studiedagar. Jag ska dock vara helt ärlig och erkänna att jag sett fram emot detta. Kursernas moment är över och man har bara en deadline att jobba mot; tentan. Denna period läser jag två kurser; Human-Computer Interaction: Principles and Design och Internet Applications. Det har varit roliga kurser och i HCI har jag har jag turen att få läsa riktigt bra kurslitteratur, bl.a. Design of Everyday Things skriven av Don Norman. Den skulle jag till och med kunna rekommendera alla att läsa!

Alla tentapluggar olika. Somliga föredrar att sitta i själva i biblioteket, andra vill sitta tillsammans i ett grupprum. Vissa börjar prick klockan åtta varje morgon, samtidigt som andra inte ramlar in förrän efter halv tolv. Alla har sina egna mönster och så fort man vet vad som funkar håller man sig till det. Jag tror dock inte man ska vara rädd för att rannsaka sig själv ibland och ifrågasätta om man skulle kunna studera på ett mer effektivt sätt. Jag gillar struktur och börjar gärna tidigt, då det känns som om jag får mest gjort innan lunch. Sedan brukar jag lägga in en kort rast för varje timme av studier. Det håller mig mer fokuserad under den tid jag exempelvis läser eller räknar, när jag vet att jag får pausa senare. Jag brukar då se till att röra på mig, få igång blodcirkulationen och ibland äta något litet. Jag är också en av de personer som pluggar allra bäst med musik i lurarna – finns inget som hjälper koncentrationen som musik tycker jag! Jag är en person som vanligtvis lyssnar väldigt mycket på musik så för mig känns det naturligt att också göra det när jag studerar.

Nu är det dags för mig att återgå till plugget. Till er alla som också är mitt uppe i tentaperioden; lycka till!