Ida Olby håller koll på nätet

Ida Olby håller koll på nätet

Ida Olby hade tänkt jobba med webbdesign. Istället blev det en karriär inom nätverk. Idag arbetar hon som Team leader på Tele2s Network Operation Center Data. Tillsammans med kollegorna håller hon koll på Tele2s fasta nät – dygnet runt, året om.

Berätta lite om din yrkesbakgrund?

– Efter gymnasiet arbetade jag några år inom service. Jag har bland annat arbetat som liftvakt i Sälen och i restaurangbranschen. När jag kände mig redo att plugga blev det interaktions- och informationsdesign på högskolan i Västerås. Från början var planen att min yrkesbana skulle gå mer åt designhållet, men slumpen gjorde att jag började arbeta med nätverk på Tele2.

Du och kollegorna övervakar Tele2s fasta nät. Hur går det till när ni får ett larm?

Kort sagt handlar det om att identifiera vad som är fel och sedan hitta snabbaste sättet att åtgärda det. Ibland kan det vara så enkelt att vi märker att en kabel är av, men det kan även vara mer komplexa fel som kräver djupare felsökning både från vårt håll samt supportgrupper. I vår grupp håller vi inte på ”hands on” med utrustningar ute på fältet, utan vi felsöker och kommunicerar med övriga grupper på företaget eller andra leverantörer för att finna den bästa lösningen på problemet.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för att trivas och göra ett bra jobb i din grupp?

– Det är en stor fördel om man är tekniskt intresserad och att man klarar av att arbeta bra under press. När något trasslar och tempot ökar gäller det att hålla huvudet kallt och kunna fokusera för att göra rätt prioriteringar. Personligen tycker jag att det oväntade är en del av charmen med jobbet. Varje dag stöter man på något man inte sett tidigare.

Du balanserar upp pulsen på jobbet med yoga på fritiden?

– Ja, jag är väldigt intresserad av yoga. I höstas var jag på en fyra veckor lång yogalärarutbildning i Indien och fick chansen att fördjupa mina kunskaper. Där i Rishikesh fick jag chansen att uppleva yoga med alla sinnen. Det var helt fantastiskt!

Har du även nytta av dina yogakunskaper på jobbet?

– Vi jobbar långa skift eftersom avdelningen alltid ska vara bemannad och då är lite stretching ett bra sätt att hålla skärpan. Det är också bra att komma ihåg att ta några djupa andetag när det hettar till.