Johan Melkersson – från mjölkpaket till mobiltelefoner

Johan Melkersson – från mjölkpaket till mobiltelefoner

Johan Melkersson föddes in i livsmedelsbranschen. Idag jobbar han som Supply Chain Manager och har bytt ut innehållet i varuflödet från dagligvaror till teknik. Johan ansvara tillsammans med sitt team att rätt produkt finns tillgängliga för kunderna i rätt tid till lägst kostnad.

Johan, förklara vad en Supply Chain Manager gör på jobbet?

Jag är ansvarig för alla varuflöden, lager, logistik och transporter. I praktiken innebär det att jag jobbar med optimering av våra lager, processutveckling och förändringsarbete för att säkra kvalité och kostnadseffektivitet. Numera handlar inte logistik bara om att flytta produkter mellan olika platser; eftersom kunderna väntar sig rätt produkt till rätt kostnad och i rätt tid är det också ett viktigt säljhjälpmedel.

Berätta om din yrkesbakgrund?

Jag är uppvuxen i en handlarfamilj i livsmedelsbranschen. Under årens lopp har jag haft många olika roller i livsmedelsbranschen, främst inom inköp, logistik och försäljning. Innan jag kom till Tele2 jobbade jag på KG Knutsson med reservdelar och tillbehör till bil, båt och motorcyklar. Så jag har stor vana av stora varuflöden från olika branscher.

Hur kommer det sig att du valde att lämna livsmedelsbranschen?

– Eftersom jag föddes in i den branschen kände jag för några år sedan att jag kunde den, kände mig nöjd, och längtade efter att få utmana mig själv på nya sätt. Att jag valde att börja på Tele2 för två år sen berodde mycket på att det är ett öppet och actionorienterat företag där det finns mycket utrymme för entreprenörsdriv. En bidragande faktor var givetvis också att jag är väldigt teknikintresserad.

Finns det några likheter mellan livsmedels- och telekombranschen?

Båda branscherna hanterar produkter som har en kort livslängd. Så från mitt ”supply chain-perspektiv” har en liter mjölk och en telefon faktiskt ganska mycket gemensamt.

Ditt jobb handlar om att ha en affärsmässig helhetssyn och att och ständigt höja kvalitén på Tele2s varuflöden. Är viljan att hela tiden förbättra något som syns i ditt privatliv också?

– Det gör det absolut, inte minst när det gäller mitt cykelintresse. Sedan en kompis utmanade mig att köra CykelVasan har jag blivit biten av sporten och ingenting i förberedelserna lämnas åt slumpen. Inför loppen jag deltar i lägger jag upp träningsprogram och utrustningen gås igenom och utvärderas. Målet är förstås att förbättra min tid! Effektivisering och optimering är inget jag bara gör på jobbet – det är en livsstil.