Kristjàn Kristinsson ser till att företagskunderna kan fokusera på affären och inte tekniken

Kristjàn Kristinsson ser till att företagskunderna kan fokusera på affären och inte tekniken

En del av Tele2s företagsaffär heter ’Kommunikation som tjänst’. Den innebär att kunden outsourcar allt kring telefonin. De betalar bara för antalet anknytningar och sedan ser Tele2 till att alltihop fungerar. Tjänsterna sköts från ett stort datacenter och där jobbar Kristjan med drift, underhåll och konfiguration.

Vilka kunder brukar köpa tjänsten?

Det handlar om riktigt stora kunder med många anställda. Det är de som tjänar på att inte investera själva i stora datahallar men ändå har behov av tjänsterna. På Tele2 har vi två datacenter i Stockholm som sköter ett 50-tal kunder.

Vad gör du som system specialist på ett datacenter?

Jag ansvarar för den tekniska infrastrukturen och mitt jobb är att se till att basplattan som Tele2s applikationsägare är beroende av för att kunna leverera skräddarsydda och olika tjänster till våra kunder.

Vad har man för utbildning för att jobba som Systemtekniker?

Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt hur den formella utbildningen ser ut. Jag lärde mig det den långa vägen. Jag började med att sälja datorer under gymnasietiden och sen har det rullat på. Jag har byggt på rent erfarenhetsmässigt och lärt mig under tiden. Datorer är ett starkt intresse för mig och jag har till och med ar hackat UNIX på fritiden.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att det aldrig blir monotont och repetitivt, det finns alltid nya utmaningar. Jag ingår i ett sammansvetsat team men eftersom vi är så få måste vi vara breda och kunna många olika saker på respektive plattform. Vi måste ofta gå utanför ramarna när vi levererar till kunderna och hela tiden tänka nytt.

Inom vår grupp har vi också satsat på certifieringar, det vill säga Tele2 stöttar oss att certifiera oss i olika specialistområden. Jag har till exempel precis tagit CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert), som består av både en teoretisk del och ett labbtest där man åker ner till Cisco i Bryssel och konfigurerar upp ett helt datacenter. Det är Cisco som kräver detta för att vi ska få sälja vissa av deras lösningar. Det blir som ett bevis för oss och våra kunder att vi vet vad vi gör. Sen har det varit ett personligt mål för mig att lyckas med certifieringen.

Vad är det bästa med Tele2?

Förutom att få jobba med så många bra människor så är det väldigt fritt och flexibelt. Frihet under ansvar – på riktigt.