Mångkonstnären Kristofer Arbeus är motion designer på Tele2s inhousebyrå

Mångkonstnären Kristofer Arbeus är motion designer på Tele2s inhousebyrå

Kristofer flyttade från Tyskland till Stockholm 2015 för att lära känna sin svenska släkt lite bättre och för att testa på att bo i ett annat land. Idag jobbar han som motion designer på Tele2s inhousebyrå, där allt reklam- och marknadsföringsmaterial för Tele2 produceras.

Vad gör man som motion designer?

Som motion designer arbetar man som formgivare för material som är rörligt, till exempel till digitala skärmar som numera finns nästan överallt. Men jag jobbar även med vanliga ”orörliga”material. Jag är ju formgivare i grunden, det är bara olika dataprogram man använder.

Formgivare, det är väldigt kreativt, eller hur?

Ja, verkligen! Jag började tidigt att teckna och måla. Ville bli konstnär. Så jag sökte till att läsa Kommunikationsdesign på Staatliche Akademi eder Bildenden Künste i Stuttgart. Det var en tuff antagningsprocess med arbetsprover och tester. Men jag lyckades på första försöket! Och det var verkligen rätt utbildning för mig. Vi jobbade med fotografi, rörlig bild, animerad film, typografi, illustration, affischformgivning, formgivning av böcker, digitala gränssnitt plus hur mycket annat som helst. Det känns som att jag har fått prova på allt.

Hur valde du arbete efter skolan?

Jag flyttade till München och fick arbete som digital trainee på en reklambyrå nischad mot mobil marknadsföring. Det här var före smartphones så det är jätteroligt att ha varit med om att göra wallpaper, ringtones och gif-animationer till rena stenålderstelefoner.

När bestämde du dig för att flytta till Sverige?

Redan när jag studerade ville jag göra en termin på Konstfack i Stockholm, jag ansökte till och med, men kom inte in. Men jag har familj i Stockholm och när jag kände att det var dags att byta jobb tänkte jag, varför inte testa Stockholm nu?

Var det svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige?

Ja, det var rätt svårt att söka jobb när jag fortfarande bodde i Tyskland, men det blev mycket lättare när jag väl var på plats. Jag fick jättebra hjälp att komma igång via Arbetsförmedlingen och deras kultur- och mediaavdelning. Sedan flöt det bara på. Svenskarna borde verkligen vara stolta över att ha något så bra som Arbetsförmedlingen.

I Sverige valde du att jobba på marknadsavdelning istället för reklambyrå, varför då?

Nu ska jag inte generalisera, men i Tyskland var livsbalansen extremt ojämn, mycket jobb och lite fritid. Det var en del av det jag ville förändra, hur jag jobbar och lever. Jag ville få mer tid för egna projekt.

Vad är det bästa med att jobba på Tele2?

Mina kollegor och stämningen på avdelningen. Vi utmanar och respekterar varandra, men viktigast av allt – vi har kul! Det känns verkligen som att det är något som genomsyrar hela Tele2, det är lätt att komma i kontakt med andra och det händer mycket, hela tiden. Sedan är ju Tele2 väldigt synliga externt tack vara en hel del reklam. Det är viktigt för mig som kreatör.

Vad är det för egna projekt du vill få mer tid för?

Det finns några saker som jag håller på med just nu. Jag för till exempel dagbok, men inte genom att skriva utan att teckna. Dessutom brukar jag teckna en del på min blogg Halberschwede. Sedan spelar jag i ett band, These Modern Times (www.thesemoderntimes.net). Vi ska snart släppa vår första ep. Nästa steg under 2017 blir att spela in ett album, det ser jag fram emot.