Martin Kahlin förenklar kundernas fakturaflöden

Martin Kahlin förenklar kundernas fakturaflöden

Efter sammanslagningen med TDC har Tele2-kontoret fyllts på med ännu fler medarbetare – Martin Kahlin är en av dem.

Du är senior specialist gällande faktureringslösningar, vad gör man då?

Min roll innefattar väldigt mycket så det är svårt att sätta fingret på bara en sak. Jag är med i allt ifrån kundimplementationer och upphandlingar till kravställande kring vad vi behöver för verktyg i våra faktureringssystem. Vi försöker hela tiden underlätta för kunden, bland annat genom att slå ihop fakturor och genom att titta på hur vi kan förenkla deras fakturaflöden.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? Vad gör du idag till exempel?

Idag ska jag försöka få ordning på en kundimplementation. Sedan har jag projektmöten kring avskaffande av det gamla fakturasystemet. Och i eftermiddag handlar det om ett kunduppdrag – Nordea ska ha en ny användartyp så vi ska se till att faktureringen funkar kring det. Det är mycket kundlösningsdrivet.

Hur hamnade du här?

1997 började jag jobba på mina kompisars företag som hette WinEasy, de sålde internet och hemsidor till företag och privatpersoner. Där tog jag hand om administrationen. Jag skötte kund- och leverantörsflöden och fick lära mig hur bokföring och sådant funkar. Sedan växte företaget och vi blev uppköpta av ett annat företag som hette Tele 1. Det blev i sin tur uppköpt av Song Networks, som sedan blev TDC och nu är Tele2.

Vad är det som är så roligt med ditt jobb?

Tidigare var alltid fakturering något som kom på slutet, men nu med hela automationsflöden är det plötsligt det som kommer först i kedjan. Man märker verkligen mervärdet det ger mot kund, alltså att det blir rätt från början – det är kul. Och att man får vara med hela vägen från upphandling och bunden affär till implementationsprojekt och uppsättning. Sedan är det roligt att jobba ihop med så många duktiga människor som jag lär mig mycket av varje dag.

Vilken är den största utmaningen just nu?

Det är separationen från Danmark, att vi ska flytta ut från alla danska system och in i Tele2. Det är ett projekt som pågår just nu.

Vilka egenskaper är bra att ha om man vill jobba med det du gör?

Man måste både förstå tekniken och hur systemen och tjänsterna funkar. Men också vad kunden förväntar sig och vill ha, så att man kan omsätta tekniken till en faktura. Sedan behöver man vara väldigt lösningsorienterad.

Du kommer från TDC, hur känns sammanslagningen med Tele2?

Det är spännande. Vi har ju slagits om affärer tidigare så det känns kul att vara på samma sida och se vad vi kan göra tillsammans. Jag tror att vi har mycket att lära av varandra. Det kan bli häftigt, både på ett personligt plan och företagsmässigt.

En sista fråga, vad gör du när du är ledig?

Jag är baskettränare för min sons basketlag. Jag har tränat lag i över 20 år, alltifrån småbarn till seniorer, det är något jag tycker är väldigt roligt. Sedan lyssnar jag mycket på riktigt tung hårdrock och går på konserter.