Nils Rådström – från trainee till Group Product Manager

Nils Rådström – från trainee till Group Product Manager

Nils Rådström började sin karriär på Tele2 som VD trainee 2007. Sedan dess har han haft en lång rad roller på företaget och idag arbetar han som Group Product Manager. Av erfarenhet vet Nils också precis hur bakhalt det kan vara i ett Vasaloppsspår.  

Berätta hur det kom sig att du sökte dig till Tele2 och om din resa på företaget.

– Den dåvarande Sverige VD:n kom till Handelshögskolan och presenterade Tele2 och hans väg från trainee till VD vilket naturligtvis lät väldigt spännande. Jag fick jobbet och sedan dess har jag bland annat jobbat på Group Business Control. Där fick jag lära känna företaget från ett finansiellt perspektiv och efter det tog jag klivet till Group Strategy and M&A då jag lärde mig mycket om de operationella utmaningarna i varje land.  Det var då en nystartad grupp där vi först tittade på att investera i start-ups men också byggde upp en strategiprocess för hela Tele2 gruppen.

Vad gör du i rollen som Group Product Manager.

– Mitt arbete är tudelat. Den första delen är mer strategisk då jag tittar på vilka produkter vi ska ha i vår portfölj samt hur vi prissätter och paketerar våra produkter. Detta för att ge våra kunder en bra användarupplevelse och samtidigt öka lönsamheten. Den andra delen är att initiera och driva gruppöverskridande projekt för att implementera de verktyg vi behöver för att leverera på vår strategi.

Kan du berätta lite om något av projekten du arbetar med?

Ett exempel är hur vi ger våra kunder en bra användarupplevelse när de använder mobildata.  Genom att implementera ett nytt verktyg som ger oss möjlighet att ge kunder fullständig information i realtid blir kunden nu stoppad så snart de har använt upp sin data och får en fråga om han eller hon vill köpa mer. Det ger kunderna kostnadskontroll och är därför viktigt för användarupplevelsen. I förlängningen leder det till lojalare kunder som inte känner att de behöver ”hålla igen” på dataanvändningen.

Vad gör du på fritiden?

– Mina stora fritidsintressen är natur och sport och gärna en kombination av båda. Jag älskar skärgården så på vintern försöker jag, om isarna tillåter, komma ut på långfärdsskridskor och på sommaren blir det mycket paddling och tältning.

– Som person är jag också tävlingsinriktad och har både sprungit Marathon och åkt Vasaloppet. Första gången jag körde Vasaloppet var jag bara 18 år och skulle hjälpa en kompis att bli den yngsta någonsin som körde en svensk klassiker. Eftersom han hade lånat sin morbrors skidor kunde han inte trycka ner fästzonen ordentligt och jag var med när han gick runt i 10 timmar och 40 minuter. När jag åkte ett par år senare gick det nästan dubbelt så snabbt vilket kändes som en skön revansch.