Ola Myrling – jobbar med maskiner som pratar med varandra

Ola Myrling – jobbar med maskiner som pratar med varandra

Ola Olsson Myrling har jobbat inom telekombranschen sedan 2000 och kom tidigt in på M2M/IoT – området. Jobbet har fört honom till Asien och tillbaka igen och idag arbetar han som Head of M2M Partnerships på Tele2.

– Jag började min resa inom telekom på dåvarande Europolitan som sedan blev Telenor och var med och etablerade Telenor Connexion i Japan. Sedan blev jag rekryterad till Ericsson, och jobbade kvar i Japan ett år för deras räkning och därefter ett år i Kina. Efter 3 år utomlands valde vi att flytta tillbaka till Sverige och jag började på Tele2 i början av 2015.

Vad var det som gjorde att du valde att kliva på jobbet du har idag?

– Tele2 är mitt i en spännande satsning som jag verkligen tror på och jag tycker att ledningen har helt rätt approach till det vi gör. Vi har en strategi där vi fokuserar kommunikation (connectivity), och jobbar tillsammans med partners som levererar kommunikationsrelaterade tjänster. Självklart kändes det också som ett bra steg för min personliga utveckling.

Kan du konkretisera och ge ett exempel på vad M2M och IoT, Internet of Things, handlar om?

Vi har exempelvis en kund som gör svetsmaskiner som tack vare att maskinen är uppkopplad kan övervaka och förstå hur maskinerna fungerar som bäst. I förlängningen innebär det att de går över till att hyra ut maskinerna istället för att sälja dem och förändrar alltså hela sin affärsmodell. Det är våra partners som sköter själva integrationen och tolkar datan, och vi står för kommunikationen.

Vad är det som gör det du arbetar med så roligt?

– Det är ett område som växer och där vi fortfarande bara befinner oss i början av utvecklingen. IOT är ett framtidsområde och framöver kommer vi att se en lång rad lösningar som påverkar vår vardag mer än vi kanske kan föreställa oss idag. Exempelvis kommer alla bilar på sikt vara uppkopplade vilket både kommer att förenkla ägande och förbättra trafiksäkerheten. För någon som är nyexad kan jag verkligen rekommendera att börja arbeta inom det här området.

Under flera år bodde du för jobbets räkning i Japan och i Kina. Vad gjorde störst intryck på dig?

– För mig var det väldigt lärorikt att leva i en kultur som skiljer sig så otroligt mycket från den svenska. Det är som en annan värld och väldigt mycket av livet styrs av traditioner. En sådan enkel grej som ett arbetsmöte ser väldigt annorlunda ut. I Japan finns regler kring vem som ska sitta var och hur man delar ut sina visitkort. Jag upplevde att det var svårare och tog längre tid att göra affärer, men å andra sidan har man en väldigt djup relation när relationen väl har etablerats.