Om Jacqueline Laschitza Fotograf: Ann Voelkerling

Om Jacqueline Laschitza

Hej, och välkommen att följa min resa i Tele2s mentorprogram!

Som en utav de fem adepterna till mentorprogrammet ser jag otroligt mycket fram emot att dela mina upplevelser med er läsare. För att ni ska lära känna mig lite bättre kommer ni få en kort presentation om vem jag är, varför jag sökte mig till mentorprogrammet och vad ni kan förvänta er av mina blogginlägg.

Så, vem är egentligen jag? Jag är född och uppvuxen på landsbygden. Inte långt ifrån Trollhättan ligger en by vid namn Upphärad. Där har jag vuxit upp, och tillbringat all min vakna tid med hästar. Idag håller jag till i hjärtat av Göteborg där en hel del av min lediga tid går åt till träning och jag ser fram emot att genomföra Tough Viking våren 2016.

Jag ser mig själv som en driven och kommunikativ IT-kvinna med en pågående masterutbildning inom IT Management. Människorna runt omkring mig är viktigt, dialogen och respekten. Folk beskriver mig ofta som just det – passionerad kring människor, möten och som en ödmjuk och vänlig människa. Kanske är ordet IT-kvinna lite att ta i, men det är trots allt dit jag är på väg. Och jag anser mig vara en god start på vägen. Utifrån mina tidigare befattningar, tre års arbete på Microsoft Norge, har jag goda erfarenheter av business to business försäljning inom SMB-marknaden, samt goda kunskaper av informationsteknologier.

Intresset för IT och data har däremot inte alltid funnits. Min karriär började med en kandidatutbildning inom filosofi. Med fokus primärt på hur jämställdhet uppfattas och hanteras i arbetslivet. Att arbeta inom IT var inte en naturlig första väg. Men som så mycket annat i livet möts man av, vad man kanske kan säga vara, slumpen. Mitt första arbete efter examen var inom försäljning av operativsystemet Windows 8, vilket utvecklade mig till en kompetent säljare och medarbetare.

Att få arbeta för ett av världens största IT-företag kändes som en stor bedrift och utvecklade mig så väl privat som i min yrkesroll. När jag väl gick tillbaka till studierna var det med delade känslor. Valet av min masterutbildning grundar sig i att jag vill lära mig mer och utvecklas ytterligare som ledare inom IT. Av samma anledning sökte jag mig till Tele2s mentorskap. Tele2 erbjuder en unik möjlighet att tillsammans med en engagerad mentor samtala kring en personlig så väl som en professionell utveckling inom det område som intresserar mig väldigt och passar min profil väl.

Med min bakgrund är valet att vara aktiv inom DataTjej inte svårt, och att arbeta som näringslivsansvarig i Göteborg ger mig mycket av båda delarna. Dels passionen för IT och dels motivationen att få fler att upptäcka branschen. Vi behöver fler kvinnor inom IT, och utifrån min bakgrund vet jag att IT inte alltid är det självklara valet för kvinnor. Jag vill därmed avsluta med att dela med mig av ett citat jag håller varmt om hjärtat: ”Var besvärlig. Ta plats. Höj din röst och backa inte. Vi håller varandras händer när det blir läskigt”.

Jacqueline Laschitza