Patrik Wallner – datanätsspecialist

Patrik Wallner – datanätsspecialist

När Patrik Wallner växte upp hade han ett stort intresse för datorer och ordnade LAN-partyn tillsammans med en kompis. Idag arbetar han som datanätsspecialist på Tele2. ”Det är fantastiskt att min hobby också kunde bli mitt arbete!” säger Patrik.

Vad gjorde du innan du började på Tele2?

– Efter gymnasiet började jag svetsa fiber för installation på Ericsson i Hudiksvall. Jag var där i ett par år, testade på ett antal olika roller och arbetade även med kvalitetssäkring. Även om jobbet var lärorikt fick det mig att inse att jag ville ha ett arbete med större variation och det ledde till att jag valde att söka till en it-utbildning, Certifierad System-/Nätvekerstekniker.

Vad pluggade du?

– Jag lärde mig om Microsofts och Ciscos lösningar och tog ett antal certifikat. Under hela min uppväxt har jag haft ett stort intresse för datorer, men det var nu som jag verkligen fick upp ögonen för nätverk. Det i sin tur ledde till att jag pluggade vidare på CUL i Hudiksvall och genom den skolan kom jag i kontakt med ett konsultföretag i Stockholm. Jag flyttade ner på våren 2012, och ett av mina första uppdrag var på Tele2 som konsult i ett projekt för att migrera bort gamla AXE-växlar.

Och efter två år som konsult blev du anställd.

– Jag kände omedelbart att Tele2 som arbetsplats passade mig väldigt bra. Alla är väldigt hjälpsamma och det är enkelt att få saker gjorda här. Under min tid som konsult fick jag testa på en rad olika arbetsuppgifter och fick koll på vilken typ av uppgifter jag tycker är mest spännande och utvecklande. När jag sedan fick chansen att bli anställd och jobba som nätverkstekniker kändes det jättekul.

Vad gör en nätverkstekniker på dagarna?

– Just nu jobbar jag med design av nya tjänster och nät samt testar tjänster och utrustning. Eftersom vi håller på att automatisera stora delar av vårt nät blir det även en hel del programmering. Jag fungerar också som tekniskt stöd i upphandlingar. Det är ett väldigt varierat arbete, kollegorna och atmosfären är toppen, och det blir aldrig tråkigt.

Berätta lite om vem du är privat.

– Jag trivs bäst när det händer saker och jag mår som bäst när jag får vara i miljöer som är under ständig förändring. För mig sitter det i ryggraden att hela tiden fundera på hur saker kan göras bättre, och jag är av naturen en otroligt positiv person.

Du berättade att du var intresserad av datorer när du växte upp, men visst kom du i kontakt med nätverk då också?

– Ja, det stämmer! Jag och en kompis hade en förening som någon gång per år ordnade LAN-partyn i min hemstad Hudiksvall. Vi brukade hålla till i skolmatsalar och fick alltid ett jättebra stöd av rektorer och annan personal som tyckte att det var positivt att vi fixade en aktivitet för ungdomar. Min kompis och jag höll i allt från nätverket, elen och godisförsäljningen och jag lärde mig en hel del om både service och planering. Idag kan jag tänka att det är fantastiskt att min hobby också kunde bli mitt arbete!