Rapporten är färdig och slutpresentationen genomförd. Summer Internship på Tele2. Check!

Rapporten är färdig och slutpresentationen genomförd. Summer Internship på Tele2. Check!

Hej på er! Måste bara börja med att konstatera att sommaren har gått så fort – visst har den?! Känns som om det var mitten på juni och jag satte min fot på Tele2-kontoret inför sommarens internship alldeles nyss. Men så är det inte – sommaren är nästan redan över – rapporten är färdig och slutpresentationen genomförd.

Nu kan jag bara se tillbaka på de veckor då jag och Steven tillsammans slagit våra kloka huvuden ihop och på allt jag lärt mig – en lista som kan bli riktigt lång!

Först och främst kanske jag tar med mig en bättre förståelse för projektprocessen och hur man arbetar gentemot en uppdragsgivare. Sedan saker som hur man bearbetar en rapport och sedan presenterar relevant innehåll är sånt jag nu fått chans att öva på. Presentationen var en utmaning. Kanske inte själva presentationen som så, utan snarare mer att hålla nerverna i schack. Som tur var hade jag både min mentor Åsa och de andra tjejerna till stöd. Timmar innan skrev jag till dem för att be om saker som kan vara bra att tänka på under presentationen och fick då en massa bra tips som jag nu kan passa på att dela med mig av:

  • Om du använder PowerPoint, Keynote eller liknande; undvik att ha alltför mycket text på varje slide. En bra idé kan vara att istället använda en bild som på ett bra sätt relaterar till vad du ska prata om. Detta kan fungera som reminder för dig samtidigt som det ger åhörare något att titta på – winwin!
  • Gå igenom presentationen flera gånger i förväg så att du känner dig bekväm med innehållet utan att försöka lära dig allt du ska säga utantill. På ett sätt kan det sedan nästan kännas som om du redan gjort presentationen när det är dags för showtime!
  • Ge dig själv en riktigt bra start genom att i förväg bestämma hur du ska inleda. Bestäm dig för ett par meningar och öva på dessa. När du sedan inlett presentationen på ett lyckat sätt kan du fortsätta förhoppningsvis lite mer avslappnad.
  • Utveckling stavas feedback! Be någon av åhörarna om deras åsikt för att du sedan ska kunna komma fram till vad du gjorde bra och vad du kan göra bättre nästa gång.
  • Framförallt – glöm inte att andas och se till att inte prata alltför fort! Detta är något många vet men som ändå kan vara viktigt att påminna sig själv om, inte minst under själva presentationen. Vet man med sig att man har en tendens att babbla på rätt fort kan man alltid lägga in en liten notering i sina anteckningar om att sakta ner.
  • Sist men inte minst – åhörarna är inte där för att se dig misslyckas utan de är där för att de faktiskt vill höra vad du har att säga, oftast i alla fall.

Ser nu fram emot en höst laddad med massa nya utmaningar! Bring it on!