Richard Timelin – kunskap och kundservice

Richard Timelin – kunskap och kundservice

Richard Timelin jobbar som Knowledge Manager på Tele2. Tillsammans med kollegorna driver han just nu ett projekt som ska mynna ut i att alla som arbetar med kundservice på ett enkelt sätt ska ha tillgång till rätt information. Alla medarbetare, från supporten till Tele2-butikerna, ska ha bra förutsättningar för att kunna hjälpa kunderna så effektivt som möjligt.

 Vad gör en Knowledge Manager?

– Man kan säga att ett knowledge management- system fungerar som en sökmotor för hela organisationens kunskapsbank. Målet är förstås att kunden alltid ska få rätt och relevant information oavsett om de ringer, chattar, mejlar eller går i någon av våra butiker.

Och just nu befinner ni er i ett stort förändringsarbete?

Det stämmer. Vi håller på att uppgradera det befintliga systemet och på sikt ska alla som arbetar med kundservice ha tillgång till en gemensam underliggande kunskapsdatabas via samma gränssnitt. För tillfället handlar det mycket om att kravställa. Vi jobbar även tillsammans med de andra Tele2-länderna för att få till ett helhetstänk över gränserna.

Du hade tänkt dig en karriär inom försvaret. Berätta hur du hamnade på Tele2?

– Jag började jobba med teknisk support på Tele2 2007. Sedan gjorde jag lumpen och började plugga till officer. På sommaren 2012 kom jag tillbaka till Tele2 på en projektanställningEftersom jag inte kände att militärhögskolan var helt rätt matchning för mig valde jag att ta chansen när jag blev erbjuden det jobbet jag har nu.

Tycker du själv att du har nytta av din försvarsbakgrund?

– Framförallt är jag väldigt stresstålig. Inom försvaret kastas man mellan olika ytterligheter och då måsta man lära sig att hitta sin egen mentala av- och på knapp. Eftersom jag vet att jag kan hantera vad som än hamnar i mitt knä kan jag agera på ett flexibelt sätt även i väldigt intensiva situationer.

Många av kollegorna på Tele2 är fotbollsintresserade. Är du också gammal fotbollsspelare?

– Absolut inte. Bollsporter har aldrig varit min grej och min pappa brukar säga att jag kan klämma mig på en boll. Men jag började på karate på Ekerö där jag växte upp när jag var 9 år och tog svart bälte 2009. Från karaten har jag med mig förmågan att fokusera samtidigt som jag också är öppen för nya intryck.