Teknikfantasten Frida Hermansson vet vad som säljer var

Teknikfantasten Frida Hermansson vet vad som säljer var

Teknik och innovationer har alltid legat Frida närmast om hjärtat. Under åren har hon byggt upp ett eget litet mobilmuseum hemma. Idag har hon sitt drömjobb som Space & Supply planner Tele2.  

Din grupp heter Supply Chain, vad gör ni?

Vi jobbar i första hand med varuförsörjning, alla flöden av produkter som går ut till våra kunder, våra butiker och externa återförsäljare. Allting från telefoner, tillbehör, marknadsmaterial och SIM-kort.

Hur många är ni som jobbar med det?

Vi är åtta personer.

Vilket område har du?

Jag är ansvarig för butikernas lager, exponering och sortiment. Påfyllning av telefoner och tillbehör i alla 66 butiker. Mitt jobb är att se till att de har rätt volymer och sortiment enligt efterfrågan i respektive butik.

Du har alltså koll på vad som säljer var. Är det olika i olika städer?

Det kan vara väldigt lokalt i vissa butiker och går inte alltid att generalisera. Är det till exempel en terminalbutik som Resecentrum eller tunnelbaneläge, då säljer de exempelvis mycket laddare och hörlurar. Gäller det istället Stockholms innerstad, då är det Apple som gäller till stor del.

Hur länge har du jobbat här?

Fem år nu. Jag började i butiksorganisationen. Tele2-butikerna var ett eget bolag då, och jag anställdes på inköpsavdelningen. Men 2014 splittades bolaget upp och tillhör numera Tele2 AB.

Vad gjorde du innan Tele2?

Då jobbade jag på Elgigantens huvudkontor som produktchef på telekom, också här i Kista. Jag jobbade under säljorganisationen, och vi hanterade både en del av inköp och säljkanalen, och gjorde all marknadsföring för telekom i Sverige. Så jag har jobbat mycket med produkt innan och även en hel del marknadsföring. Därför faller det sig ganska naturligt att det blir jag som plockar upp samma delar inom den här organisationen.

Hur kom du in på den här banan? Gick du någon speciell utbildning?

Jag har egentligen ingen utbildning mer än gymnasiekompetens. Jag gick Natur/Teknik för att jag alltid har varit extremt teknikintresserad och tycker om prylar, produkter och innovativa saker. Och det händer ju mycket på den marknaden hela tiden vilket är väldigt spännande.

Då måste jag såklart fråga vilken din första mobil var?

Det var en Sony Ericsson T28, en riktig klassiker. Jag har en jättesamling av alla kulttelefoner hemma. Mobilerna står i plasthållare i datumordning, så jag anses möjligen som ett freak. Och det är inte bara telefoner, utan jag har datorer och sådant också. Till exempel en multimediadator, den första som kom, en sådan där liten kompakt med inbyggd radio och grejer i. Den kommer jag aldrig att kunna göra mig av med.

Har du någon favoritprodukt i sortimentet?

Just nu är det min Samsung Galaxy s7 edge pink gold – med extra betoning på pink gold! Jag blir jätteexalterad bara jag ser den här guldrosa färgen på elektronikprylar.

När är jobbet som roligast?

När det är stora produktreleaser som innebär press och stress, då är det kul. Jag älskar ju utmaningar och det blir en utmaning varje gång vi ska leverera ut en kampanj eftersom det är så korta ledtider och en marknad som vrider och vänder på sig hela tiden. Man är så extremt lycklig när man har satt allting och bara kan andas ut, och leverera ut någonting fint.

Till sist, vad gör du på fritiden?

Just nu har det varit mycket med nya lägenheten, jag älskar inredning och tycker att det är väldigt kul att åka och hitta innovativa saker. Och förutom det här vardagliga, att träffa familj och vänner, åker jag hem en del till Göteborg.