Tele2 deltog i IGEday – Introduce a Girl to Engineering

Tele2 deltog i IGEday – Introduce a Girl to Engineering

Den 26 mars var det IGEday, som står för ”Introduce a Girl to Engineering Day”. Projektet är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter och syftet är att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer.

Tele2 var ett av de medverkande företagen och tog emot 16 tjejer mellan 13 och 16 år för att visa dem hur det är att jobba inom telekombranschen. Tjejerna fick gå ner och kika på nätövervakningscentralen, ”karriär-speeddejta” kvinnor som arbetar på Tele2 och även testa på att konfigurera.

Sandi Alkhamisi och Ellinor Thulin, ni går båda två på Vittra Brotorp skolan i Sundbyberg. Vad pratade ni med dem som ni karriär-speeddejtade?

– Jag frågade om de trivs och om de tycker att jobbet är kul. Jag fick reda på att det finns väldigt många olika arbetsuppgifter på ett telekombolag och allt lät spännande, säger Ellinor.

– Jag frågade om de trivdes med jobbet och med kollegorna och jag tycker att det verkar roligt att jobba inom telekom och IT, säger Sandi.

Kristina Svärd och Nina Andersson på Tele2, vi satt mitt emot bland andra Sandi och Ellinor. Tyckte ni också att det var roligt?

– Verkligen, vilken energi och nyfikenhet som fanns hos tjejerna. De verkade väldigt drivna och jag fick flera frågor om vad det är som gör Tele2 till en bra arbetsplats, säger Kristina som jobbar som gruppchef.

– Det var roligt att prata med dem en och en och lyssna in vad som var viktigt för dem personligen. De ställde många bra frågor om hur jag tagit mig dit jag är idag och jag beskrev det som Insane på Grönan. Det har varit sicksack och upp och ner och ingen spikrak väg, säger Nina som arbetar som kommunikatör inom teknikorganisationen.

Vilket råd önskar ni att ni själva hade fått inför er karriär när ni var i samma ålder som tjejerna ni pratade med?

– Underskatta inte bananskalseffekten och våga lita på din magkänsla när du ställs inför nya utmaningar, säger Kristina.

– Våga utmana dig själv att göra det du vill även om du tror att du inte kan, du kan inte veta för än du försökt. Låt inte ett svårt skolämne hindra dig med vilja och driv kommer du långt. Kör bara kör, vet du inte vad du vill göra gör allt, säger Nina.