Teresia Bjarneby vrålar rock hela vägen till jobbet

Teresia Bjarneby vrålar rock hela vägen till jobbet

Hon är uppvuxen på en bondgård på Gotland. Drömmen om att bli artist tog henne till Stockholm. Efter flera år i musikbranschen är hon service manager på Tele2. Men musikintresset finns såklart kvar.

Du är service manager, vad gör du på jobbet?

Jag är operationellt ansvarig gentemot två av våra större kunder som har mobiltelefoni som tjänst, dvs. de hyr sina enheter med allt vad det innebär. Så det kan vara allt ifrån att lägga en order till att vara med på en utrullning som jag gör nu för SEB-banken. Där har jag varit med och styrt upp allting för att nu dela ut tusentals telefoner ute på plats. Min roll är lite svårbeskriven, för den har växt fram.

Du kan väl berätta hur en vanlig dag ser ut för dig?

Det är jättesvårt att säga, för just nu ser det väldigt annorlunda ut mot vad det gjorde för ett halvår sedan. Men det handlar mycket om att hålla ordning så att kundernas asset-register stämmer och att hela tiden hålla kolla på kunderna så att det går åt rätt håll. Att supportera dem i sina val runt mobiltelefoni som tjänst. Jag har ju daglig kontakt med de ansvariga så det blir mycket tid i telefon och mejlkonversationer. Det handlar egentligen om att jobba fram ett bra samarbete för att i slutändan få kunden att mer eller mindre rulla själv.

Vad är det som är roligast med ditt jobb?

Det är att man måste vara otroligt finurlig och komma på lösningar som inte alltid är så självklara. Att man får vara påhittig, och det är jag. Jag fick en nyckelring av min kompis där det står Queen of fucking everything, så det är väl det jag kör på.

Hur har din väg hit sett ut?

Jag är sångerska och låtskrivare i grund och botten. Men vägen hit började egentligen 2007 när min syster jobbade på Phone house. Hon behövde extrahjälp så jag började där. Jag blev kundkoordinator för storkunderna och sedan var jag affärsutvecklare och säljare. Men när Phone house gick ihop med Elgiganten kändes det inte roligt längre. Jag hade fler kollegor som gick vidare till TDC, så det gjorde jag med, utan att veta att TDC skulle köpas upp av Tele2. Men den resan har skötts på ett jättebra sätt.

Hur trivs du här i huset?

Jag trivs jättebra! Det har varit en stor förändring såklart och det här med aktivitetsbaserat arbetssätt kräver lite mer invänjning. Men jag tror att det kommer att ge sig, man behöver bara hitta sitt arbetssätt. Det är schyssta fräscha lokaler och Starbucksautomaterna är fantastiska. Det är roligt att få vara på ett nytt ställe, det blir lite som att byta jobb.

Vad skulle du säga är bra egenskaper att ha för din roll?

Man måste vara påhittig och se samband där det inte finns något samband. Det är som att sticka en mössa av ett garnnystan som en kattunge har lekt med emellanåt. Man får fixa och trixa, vara öppen och ha ett jävla go. Och ha väldigt god kännedom om hur Excel fungerar. Sedan måste man vara serviceminded, det kan låta som en klyscha, men det är ett måste. Du ska kunna fixa och dona och vara trevlig.

Du är alltså låtskrivare i grunden, har du lagt det på hyllan?

Nej då, det är en livsstil mer än någonting annat. Det är det jag har hållit på med i alla år fram till 2010 då jag gjorde ett aktivt val att lämna. Men jag har fått gjort mycket kul, Melodifestivalen 2001 bland annat. Skillnaden är att jag numera prioriterar mitt dagjobb. Men musiken kommer jag aldrig att sluta med. Jag sitter och vrålar hela vägen hemifrån till jobbet varje morgon, då är det rockkonsert!

Är det rock du skriver själv också?

Jag skriver skräckmusik. Tänk dig Stephen King och så sätter du musik på det. Jag är ashård i mina texter. Det är kul att släppa tyglarna. Det är nog det som gör att jag är bra på mitt jobb också, för det är samma sak där: att släppa tyglarna! Om jag inte får vara kreativ i mitt arbete trivs jag inte. Därför är telekom min grej, det är en skitig bransch, med det är musikbranschen också. Man får inte vara rädd för att få skit under naglarna. Jag är från Gotland och är en bondtjej från början. Mamma är storbonde så jag har lärt mig från barnsben att det bara är att köra.

Vad gör du när du är ledig?

Jag tränar mellan 5-8 pass i veckan. Jag är gammal dansare och har alltid rört mig mycket. Det är ett sätt att få ut frustration, både över jobbet och privat. Sedan lyssnar jag jättemycket på musik, det är aldrig tyst. Och jag skriver även musik när jag får tid, helst några dagar i veckan sitter jag och hittar på galna texter.