Tips från Coachen

Tips från Coachen

Nu har jag hunnit träffa min mentor David ett tag. Närmare bestämt i 6 månader faktiskt, och hunnit med 7 stycken möten. Så jag tänkte att det kunde vara kul att dela med mig lite av några av dem kloka tips och råden jag har fått. Förhoppningsvis kan dem vara hjälpsamma för någon annan också.

David har jobbat inom en massa olika projekt, på flera olika företag, drivet eget företag, och dessutom hunnit med att studera och skaffa familj. Så han har verkligen kunna vägleda mig i hur jag kan hantera min tid och mina vägval. Många av dem bästa tipsen jag har fått är simpla och logiska, men oj vilken skillnad det gör om man verkligen tänker efter och faktiskt använder sig av dem.

Till att börjar med har vi prata mycket om stress. Vad det beror på och vad man kan göra åt det. För min del har vi kommit fram till att det handlar mycket om att ta kontrollen över min situation. När jag känner att jag inte har kontroll över en situation blir jag stressad. Ganska simpelt kan man tycka, om man bara är medveten om det vill säga. Ofta är det dessutom ganska enkelt att ta kontroll över en situation, om man bara vet vad problemet är. Bara att skriva ner problemet och se det svart på vitt underlättar. När man väl vet vad problemet är kan man oftast ganska enkelt se vilka lösningar som finns. Har man sedan kommit så lång är det bara en plan som behövs för hur och när det ska göras, och helt plötsligt så kan man se målet framför sig och kontrollen är tillbaka. Många gånger har det handlat om för mig att jag måste prioritera och göra aktiva val utifrån vad mina mål faktiskt är. Tar jag inte kontroll över situationen är det lätt att jag bara följer med och kommer lite av banan och låter andras prioriteringar gå före mina egna.

Ett annat praktiskt tips som jag verkligen har haft användning av är att time boxa min tid. Vilket egentligen också handlar om att ta kontroll över en situation och sin tid. Praktiskt taget handlar det om att bestämma en sluttid för allt man ska göra redan innan man börjar med det (och verkligen hålla sig till den). Sätt en timer och man om inte är klar när tiden är slut får man ett avbrott för att reflektera kring, varför man inte är klar, om man behöver hjälp för att komma vidare, och om man har tid att sätta upp en ny sluttid eller om man måste gå vidare till en annan uppgift. För mig har detta varit jättebra, både när jag jobbar och studerar. Har jag inte koll på tiden händer det väldigt ofta att jag “fastnar” på uppgifter alldeles för länge, som någon annan ofta skulle kunna hjälpa mig att lösa ganska fort om jag bara hade frågat. Det är också lätt att jag får alldeles för lite tid till uppgifter som jag har planerat på i slutet på dagen, och tidfördelningen blir alldeles snedfördelad om jag inte håller koll. Och då är vi helt plötsligt tillbaka igen på stress och att tappa kontroll över situationen. Så time boxa! Det funkar!

En annan viktig insikt som jag har fått är hur viktigt det faktiskt är med kommunikation! Det är i så många situationer både en enkel och nödvändig lösning på problemen. Nästan allting vi gör involverar andra människor, med andra förväntningar, synsätt och kunskaper och kan vi bara kommunicera på ett effektivt sätt kommer vi så mycket längre. David har verkligen gett mig insikten om hur viktigt det är att just fråga!! Fråga, fråga, fråga, och gör det direkt! Fråga om hjälp. Slösa inte en massa tid på att försöka lösa något som någon annan gärna skulle hjälpa dig med på några minuter. Fråga om förväntningar och om andras kvar. Gå inte och fundera över vad andra tycker och tänker, det är ju bara till att fråga. Ofta oror man sig helt i onödan. Ja fråga om så mycket det bara går helt enkelt.

Men oj, nu hann jag ju inte alls med allt jag hade viljat ta upp innan det här blogginlägget bli alldeles för långt.. Jag tror att det får bli ett blogginlägg till helt enkelt. Fortsättning följer!

/Emmy