”You have not yet realised the true power of data”

”You have not yet realised the true power of data”

Har ni sett en av de senaste reklamfilmerna ifrån Tele2 (https://youtu.be/I-anZDOU1Uk)? Den är så bra! Och på ett sätt är den också en sådan bra beskrivning på vad jag har haft för mig den senaste tiden.

I slutet av februari fick jag nämligen chansen att hoppa på ett nytt jobb och världens roligaste projekt. Via ett av mina ideella projekt kom jag i kontakt med en sann inspirationskälla vid namn Claudia Olsson. Hon skulle arrangera en programdag med fokus på framtidens teknik och utsåg då mig till Project Coordinator. Det har varit otroligt utvecklande och en riktig utmaning. Jag har lärt mig så mycket om projektledarrollen och samtidigt haft så roligt! Programdagen gick av stapeln den 28 april på Nasdaq OMX som också var vår programpartner och öppnades av H.K.H. Prins Daniel. Till dagen hade vi bjudit in talare ifrån olika delar av världen, alla experter inom sitt område, för att diskutera kvantdatorer och beräkningskraft, artificiell intelligens, blockkedjan, digital tillverkning, syntetisk biologi samt virtual- och augmented reality. Deltagarna under dagen var framförallt ledande beslutsfattare inom svenskt näringsliv och fokus under dagen låg som sagt på hur den nya tekniken kommer att påverka framtiden! (Därav kopplingen till Frank och Data)

Nu är det över en vecka sedan dagen hölls och jag är fortfarande så lycklig och inspirerad av vilken succé dagen blev. Utöver ett lyckat arrangemang så lärde jag mig också så mycket utav de olika talarna och deras presentationer. En annan sak jag känner är hur jag blir än mer säker på mitt val av utbildning. Det händer så mycket inom teknik, utvecklingen går så fort samtidigt som det är ett av de områden som har absolut stört inverkan på samhället!

Jag vill också passa på att uppdatera er om vad jag gör i skolan. Sista perioden på mitt andra år på civilingenjör IT på KTH och vi sitter just nu med ett mjukvaruprojekt i en grupp om åtta personer. Tillsammans ska vi utveckla en hemsida och det är så roligt! Man kan tänka sig – tro mig, det gjorde jag också – att det skulle vara riktigt jobbigt att arbeta tillsammans med åtta personer varje dag under 5 veckor i ett grupprum på max 10kvm, men det har faktiskt gått bra! Roligt var också att vi efter mycket fundering tillslut valde en projektidé jag föreslog, men som alla tyckte var en bra idé. Jag hoppas kunna visa er vad vi gjort när vi är klara den 20 maj. På tal om detta måste jag dela med mig utav hur det går för mig och min mentor Åsa – oj, vad jag gillar Åsa! Hon hjälper mig att reflektera över skola, jobb och annat i livet. Hon brukar också ge mig tips! Inför detta projekt i skolan gav hon mig t.ex. tipset att sätta ihop ett samarbetskontrakt tillsammans med projektgruppen. För er som inte hör det innan – det hade inte jag heller – så går det i princip ut på att man i gruppen ska diskutera och sätta upp riktlinjer för att samarbetet ska fungera bättre. Till exempel kan det vara en bra idé att diskutera hur viktigt det är att komma i tid, somliga kanske tycker att det är väldigt viktigt samtidigt som andra inte bryr sig alls. Därför kan det vara bra att diskutera sådant i förväg, innan irritationen uppstått och konversationen kan hållas på en bra nivå. När jag föreslog detta för min projektgrupp tyckte dem genast att det var en bra idé och vi gjorde ett innan vi påbörjade projektet.

Vid sidan om projektet måste jag nu också förbereda mig inför kommande tentaperiod. Sedan är det dags för sommar! Då kommer ni troligen få hänga med mig när jag kommer jobba hos Åsa under 3 veckor. Hoppas att ni ser fram emot lite inside information. Vi hörs!