15,5 miljoner mobiler – så många ligger i svenskarnas byrålådor

Förra året såldes det 3,8 miljoner mobiltelefoner i Sverige och enligt Mobiltelebranschen byter svenskarna mobil vartannat år. Men vi är sämre på att göra oss av med våra gamla mobiler.


Var tredje svensk har fler än tre mobiler som ej används liggandes i byrålådan. En av tio svenskar har så många som fem mobiler eller fler.

I en ny undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Tele2 uppger var tredje svensk att de har ett lager av tre eller fler gamla mobiler. En majoritet uppger att de extra telefonerna är en trygghet ifall deras ordinarie går sönder.

– De flesta svenskar har nu gått över till smartphones och lagrar äldre modeller hemma. När du byter ut din gamla telefon kan du lämna in den i en Tele2-butik. Det minskar risken att mobilen inte återvinns på rätt sätt och åker med ut i sopporna eller att information i den kommer på avvägar, säger Samuel Skott, ansvarig för Tele2 Privat.

Undersökningen visar att det råder stor osäkerhet just runt återvinningen av mobiltelefoner. Så många som 13 procent uppger att de inte vet hur mobiler ska återvinnas och därför inte gjort sig av med sina gamla telefoner. Bland unga är siffran ännu högre, en av fem unga vet inte hur de ska återvinna sin gamla mobil.

Tele2s återvinning av mobiltelefoner är ett resultat av ett frivilligt samarbete inom branschorganisationen Mobiltelebranschen. Samarbetet innebär att gamla telefoner kan lämnas in till återförsäljaren när en ny telefon köps. Återvinningsföretag tar sedan hand om telefonerna och ska som första åtgärd radera all information på mobilen.

Så här återvinns mobilens olika delar

Källa: Tekniska museet

Batterierna

Batterierna plockas ur mobilen och lämnas till den kommunala batteriinsamlingen. De batterier som används i mobiltelefoner är nickelkadmiumbatterier, nickelmetallhydridbatterier och litiumjonbatterier.

Plastkåpan

Förbränns och återvinns i form av energi till elproduktion och fjärrvärme. Har lett till minskad förbrukning av olja.

Displayen

Plasten förbränns och blir energi, metallerna går till metallåtervinning

Antennen

Gummit förbränns och blir energi, metallerna går till metallåtervinning.

Kretskortet

Plasten förbränns och blir energi, metallerna går till metallåtervinning.

Metallerna

Metallerna som finns i en mobiltelefon återvinns och går i många fall tillbaka i någon form av nya elektronikprodukter.