Kommentar till rapportering i SR Ekot om SÄPOs påtryckningar kring ITS27

I Sveriges Radios Ekonyheter i dag (17/12) framkommer att Säkerhetspolisen (SÄPO) utövat påtryckningar mot mobiloperatörer i förhandlingsmöten kring den nya standarden för automatiserad utlämning, ITS27. Tele2s chefsjurist Stefan Backman säger att Tele2 aldrig kommer vika sig för SÄPOs krav så länge lagstöd saknas och att påtryckningarna är oroväckande för hur myndigheterna hanterar frågan.

– Nu har vi SÄPOs påtryckningar för att få mobiloperatörer att implementera ITS27 svart på vitt. Vi viker inte en tum från vår hållning att vägra detta, och vi ser ingen möjlighet för SÄPO att med gällande lagar tvinga oss. Med det sagt känns agerandet olustigt, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2.

SÄPOs uttalanden har gjorts i slutna möten i gruppen AG15 som samordnas av statliga tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) och syftar till att förhandla fram implementeringen av den ifrågasatta standarden ITS27 hos IT- och telekomföretagens medlemsbolag. Tele2 är ej medlemmar i IT- och Telekomföretaget och har gjort tydligt att vi avstår medverkan i förhandlingsmöten kring standarden ITS27.

För mer information samt kontakt med Stefan Backman:
Oliver Carrà, Presschef Tele2 Sverige, 070-426 40 06 eller oliver.carra@tele2.com

Bakgrund:
Den 19 november avslöjade Sveriges Radios Ekonyheter att Säpo, Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter drev på implementeringen av ett nytt gränssnitt, ITS27, för direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik genom bland annat telekombolags system.  Rapporteringen fick bred spridning och Tele2 uttalade sig i många sammanhang då man länge varit en uttalad kritiker till ITS27 och uttalat att man vägrar implementera det. För mer information läs inlägget från den 19 november på vårt newsroom: http://newsroom.tele2.se/nyheter/tele2-kommenterar-medierapporteringen-kring-automatiserat-flode-till-myndigheter/