SMS och Facebook blir vanligare när svenskarna ska önska gott nytt år

Mobilen väntas bli ett viktigt inslag för allt fler på nyårsaftonen. Både SMS och sociala medier ökar när Tele2 har undersökt hur svenskarna planera att önska vänner och bekanta ett gott nytt år.

I en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Tele2 uppger 6 av 10 svenskar (63 procent) att de planerar att önska ett gott nytt år via SMS eller MMS. Det är en ökning från föregående år. Förra året skickades 30,7 miljoner nyårs-SMS i Tele2s nät.

– Nyårsaftonen är årets mest intensiva SMS-dygn. Samtidigt kan vi se att datatrafiken ökar, till följd av att allt fler också använder mobilen för att önska ett gott nytt år via sociala medier, säger Samuel Skott, ansvarig för Tele2 Privat.

Var tredje svensk (34 procent) säger att de kommer att önska sina vänner ett gott nytt år via Facebook, att jämföra med förra årets 28 procent. Samtidigt ökar Instagram från 3 till 7 procent.

Undersökningen visar också på stora åldersskillnader i hur man använder tekniken. SMS är vanligast i åldrarna 15-34, hela 80 procent anger SMS som sätt att önska gott nytt år. Personer i åldrarna 35-55 är de som kommer att vara mest aktiv på Facebook inför nyår (44 procent).

Till SMS/MMS räknas även meddelanden via inbyggda meddelandetjänster, exempelvis iMessage, som skickas som vanlig mobildata.

/Malin Livhage,Presschef, 070-426 45 16