Solceller på Tele2 Arena ger grön el till besökares mobiltelefoner

En ny omfattande solcellsanläggning på Tele2 Arenas tak har nu tagits i drift. Anläggningen förväntas alstra 61 000 kilowattimmar energi som räcker till laddning av 6 miljoner smartphones årligen genom mobilladdningsstationer som kommer att installeras i arenan under tidiga hösten.

– Allt fler besökare interagerar med evenemang genom sina mobiltelefoner. Det är ett stort mervärde för alla men ibland behöver mobilen laddas. Med arenans nya solcellsanläggning löser vi batteristressen för många samtidigt som vi utnyttjar taket på arenan. Dessutom får Stockholm en ny sevärdhet, även från luften, säger Thomas Ekman, vd Tele2 Sverige.

Den nya solcellsanläggningen består av 233 paneler som är monterade efter utformningen av arenans logotyp som finns längs takets långsidor. Panelerna är av tredje generationens solcellstyp – det innebär att de alstrar energi från allt ljus, inte bara direkt solljus. Anläggningen förväntas alstra energi motsvarande 61 000 kilowattimmar på årlig basis. Det motsvarar den energi som behövs för att ladda 6 miljoner smartphones med tomma batterier. Solenergin som alstras via panelerna leds via arenans elnät till laddningsstationer för mobiltelefoner som från senare i höst kommer att finnas utplacerade runt om i arenan för gratis mobilladdning för besökare.

– Tele2 Arena ska vara en av världens mest genomtänkta arenor ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Anläggandet av solcellsanläggningen på taket är en naturlig utveckling och helt i linje med denna vision, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Arenorna i Globenområdet ägs av Stockholms stad genom bolaget SGA Fastigheter och drivs av Stockholm Globe Arenas. Dessa har varit föregångare inom användandet av solceller på sina anläggningar. På Hovets tak byggdes 2007 Skandinaviens största solcellsanläggning. Den nya solcellsanläggningen på Tele2 Arenas tak är en av Nordens största och motsvarar en yta om 385 kvm.

Bifogat finns högupplösta pressbilder. Vid publicering vänligen uppge (Fotograf: Tele2 Sverige)

Nya solcellsanläggningen i korthet:

  • 312 kvadratmeter solceller monterade på Tele2 Arenas takkonstruktion efter Tele2s logotypes form i två vädersträck
  • Solcellsanläggningen är av senaste generations teknikstandard (tredje generation) – det innebär bland annat att energi alstras inte bara vid solsken utan även vid vanligt dagsljus
  • Totalt förväntas anläggningen alstra 61 000 kWh årligen
  • Det motsvarar den energi som behövs för att ladda 6 miljoner smartphone av senaste generation
  • Under september-oktober kommer laddstolpar installeras i arenan som gratis kan användas av besökare

För mer information:
Oliver Carrà, Presschef Tele2 Sverige, 070-426 40 06
Karl Rydå, Presskontakt Madeleine Sjöstedt, 076-12 29 163