Svenskar dåliga på att skydda information i mobilen

Fyra av tio svenskar har information i mobilen som de inte vill ska hamna i orätta händer. Trots detta uppger åtta av tio att de inte har lösenkodsskydd på mobilen utan endast skyddar informationen med en pinkod.

Svenskarna dåliga på att skydda känslig information lagrad i mobilen, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Tele2. 39 procent av svenskarna uppger att de har känslig information på sin mobil – och det är våra privata bilder som är allra mest känsliga.

65 procent av de som uppgav att de hade känslig information nämnde privata bilder som en sak de inte ville skulle hamna i fel händer. Det kan också röra sig om sms, mejl, personliga koder och lösenord som kan hamna fel om mobilen stjäls eller tappas bort.

Undersökningen visar dock att bara knappt vare fjärde svensk (24 procent) skyddar sin mobil med ett lösenkodlås utöver den vanliga PIN-koden.

– Det är enkelt att skydda sig med ett lösenkodslås och på det sättet göra det svårare för personer som försöker dra ut känslig information ur mobilen. De flesta modeller har den typen av funktion så för konsumenten handlar det bara om att välja en kod och aktivera, säger Samuel Skott, affärsområdeschef för Tele2 Privat.

Män skyddar sin personliga information med en kod oftare än kvinnor. 27 procent av männen har kodlås mot 20 procent av kvinnorna

Tipslista – så skyddar du mobilen

  • Behandla din mobiltelefon som en dator och ha samma säkerhetsrutiner med mobilen
  • Ta regelbundet säkerhetskopior av viktig information.
  • Skydda din information genom PIN-kod för inloggning och ett lösenkodslås för mobilen när den är igång. Använda starka lösenord och byt då och då.
  • Tänk på att i surfzoner på hotell och kaféer kan trafiken avlyssnas med rätt utrustning.
  • Aktivera tjänster som ”Find my iPhone” för att spåra telefonen om den försvinner.
  • Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Tele2. 1096 svenskar har deltagit.