Trafikverket bromsar bättre mobiltäckning längs järnvägarna

Bättre täckning och högre hastigheter för mobilsurf för tågresenärer i stora delar av landet.  Det skulle vara verkligheten om de drygt 230 basstationerna längs järnvägarna och pendeltågspår som sedan 2011 står avstängda skulle aktiveras. Men Trafikverkets långsamma uppdatering av tågens internkommunikationsutrustning bromsar bättre mobiltäckning.

Dagens Nyheter skriver i dagens tidning (17/12) om frågan i tidningen samt på DN.se.

Svenskarna mobilsurfar mer än någonsin. Bara första halvåret 2014 ökade datatrafiken i svenska mobilnät med 31 procent från samma period 2013. Samtidigt har andelen svenskar med smartphone eller surfplatta ökat från 22 procent till 73 procent sedan 2010. Många kunder förväntar sig också att kunna mobilsurfa och jobba också när de reser med tåg på svenska järnvägar.*

– Våra kunder förväntar sig bra uppkoppling inte bara i hemmet eller på kontoret utan självklart också längs med våra järnvägar i landet, att myndigheterna då bromsar att få till riktigt bra mobiltäckning längs dessa är inte rimligt, säger Thomas Ekman, vd Tele2 Sverige.

2011 lyfte Trafikverket en oro till Post- och telestyrelsen (PTS) om att 4G-signaler som sänds på frekvensbandet 900MHz skulle kunna störa Trafikverkets kommunikation med tågen på samma frekvensband. Tele2 nådde då en överenskommelse med PTS och Trafikverket som fastställdes i Förvaltningsrätten att avvakta aktivering av drygt 230 4G-basstationer, placerade nära järnvägar och spår runt om i landet, tills dess att Trafikverket uppgraderat sin utrustning eller senast delårsskiftet 2015. Tele2 har levt upp till sin del av överenskommelsen och byggt ut 4G-nätet i hela landet, men avvaktat aktiveringen av dessa 230 basstationer – men efter tre år har bara ett enda tåg anpassats och myndigheten har nu i en skrivelse till PTS begärt anstånd på obestämd tid.

– Nu måste myndigheten genast agera för att leva upp till sin del av överenskommelsen före delårsskiftet så att surfupplevelsen kan bli bättre för alla som reser med tåg eller bor på orter nära järnvägar där basstationer i dag står avstängda, säger Thomas Ekman, vd Tele2 Sverige.

Konsekvensen blir annars att mobiltäckningen längs många järnvägs- och spårvägssträckor fortsatt är bristfällig, vilket inte bara drabbar Tele2s kunder utan i princip kunder till alla stora svenska mobiloperatörer. Internationellt används tekniska filterlösningar som Tele2 tidigare också har erbjudit sig till Trafikverket att samfinansiera för att lösa problemet, något myndigheten dock tackat nej till.

Bifogat finns kartunderlag som redovisar basstationer som i dag inte är aktiverade för 4G-mobilsurf men som den 30 juni kommer aktiveras enligt gällande överenskommelse mellan Trafikverket och PTS.

Presskontakt:
Oliver Carrà, Presschef Tele2 Sverige, 070-426 40 06

Källa:
• Första halvåret 2014 överfördes enligt PTSs rapport ”Svensk telemarknad första halvåret 2014” 164 000 Terabyte i de svenska mobilnäten, en ökning med 31 procent jämför med samma period i fjol.
• Andelen svenskar med smarta mobila enheter har ökat från 22 procent till 73 procent bara sedan 2010 enligt Stiftelsen .SE:s rapport ”Svenskarna och internet 2014”
• Samma rapport från .SE visar att 29 procent av all tid som läggs på internet av svenskarna utgörs av surf via mobilen.