Var fjärde svenskt företag har 4G

4G-tekniken börjar etablera sig hos svenska företag. Hittills är det mobila bredband som lett utvecklingen – men nu tar smartphones över.


Det visar Tele2 Business Företagarpanel som har frågat 650 svenska chefer om deras företags telekomlösningar.

Var fjärde företag har alltså till viss del redan gått över till 4G. 30 procent planerar att göra det inom ett år. Den stora skillnaden är hur man tar sig an 4G-tekniken.

Av de som redan har 4G i företaget svarar 82 procent att det är genom mobilt bredband. 55 procent av de som planerar att köpa in 4G-teknik så svarar att det är genom 4G-mobiler.

– Att mobila bredband hittills lett 4G-utvecklingen är naturligt eftersom det bara funnits ett fåtal smartphones anpassade till den nya nätstandarden. Vi räknar med att smartphonetillverkarna nu under 2013 kommer att släppa fler 4G-mobiler vilket kommer få företagen att gå över till 4G. En ytterligare drivkraft är behov av snabbare uppkoppling för att ta dela av den växande marknaden av tjänster med rörligt material och molnbaserade tjänster, säger Anders Långsved, ansvarig Tele2 Business.

Om undersökningen

Tele2 Business Företagarpanel är genomförd i samarbete med undersökningsföretaget Easyresearch. Undersökningsresultatet är baserat på svar från 650 svenska chefer under oktober 2012. Undersökningen genomfördes genom webbenkät.