Fälttekniker tränar i skitväder

Dygnet runt, året om, i alla väder åker de ut till basstationer runtom i landet, klättar i masterna och servar utrustning. På Tele2 Field Engineering finns 50 fälttekniker från Piteå i Norr till Malmö i söder. Bara i Stockholmsområdet har Tele2 sju mobiltekniker och åtta fastnätstekniker.

Sjävklart tränar man på att hantera situationer som helst aldrig ska uppstå.

– Vi ställer höga krav på våra fälttekniker och deras tekniska och praktiska kompetens. De måste vara fullt friska, ha bra syn, inga hjärtproblem – det är ett myndighetskrav som vi givetvis följer. Och så bör de ju inte anlag för svindel… Mår man dåligt en dag så klättrar man inte, punkt. Det kan svaja rejält i mastens topp och vi tar inga risker, säger Peter Edebjörk, chef för Tele2s mobiltekniker i Stockholmsregionen.

En gång om året övar hela gänget ändå, utan undantag. På att hjälpa en avsvimmad kollega ner från masten, hissa upp tung utrustning, säkra en klättrande kollega.

– Vi har inte haft några allvarliga olyckor under mina år här, och det tänkte vi fortsätta med. Det är därför vi övar, säger Rickard Stridh, fälttekniker på Tele2 sedan 2000.

Är du nyfiken på hur en övning går till? Titta på filmen.