Ingrid Wistrand – Managing Director IoT

Ingrid Wistrand – Managing Director IoT

Ingrid Wistrand arbetar som Managing Director för affärsområdet Internet of Things (IoT) i ett delat ledarskap med Rami Avidan. ”Vi har ofta olika angreppssätt, men hamnar för det mesta i samma slutsats. Tillsammans blir vi klokare, starkare och mer flexibla”, säger Ingrid.

Ingrid, du arbetar som Managing Director för affärsområdet IoT på Tele2. Berätta lite om din bakgrund.

– Jag läste Industriell Ekonomi på Chalmers i Göteborg och när jag tog examen 1996 började jag min karriär som management trainee på Ericsson. Under mina fem år på Ericsson fick jag även chansen att arbeta två år i Kuala Lumpur. Därefter arbetade jag med strategiska projekt på 3GIS under två år. Innan jag började på Tele2 jobbade jag med strategisk rådgivning inom telekom på ett konsultföretag som heter Northstream.

Hur kommer det sig att du valde att lämna konsultvärlden och börja på Tele2?

– Efter ett antal år i telekombranschen kände jag att jag ville till en operatör. De har en spännande roll i värdekedjan; de är motorn och det är där det händer. Dessutom har man både privat- och företagskunder. Att jag valde just Tele2 är för att jag kände att företagskulturen skulle vara en bra matchning för mig som actionorienterad och måldriven person. Efter flera år på ett litet konsultbolag visste jag att jag trivs bäst när saker händer fort och jag får jobba med riktigt duktiga personer och det får jag göra här på Tele2.

Du klev ombord år 2010 i den centrala produktledningen.

– Precis, och då var jag med och tog fram nya produkter och strategier och var ansvarig chef för mobila enheter och omvärldsanalys. Sedan blev jag efter ett antal olika roller ansvarig för området New Growth vilket ledde till att jag startade upp affärsområdet för IOT. Jag lockades av att det är ett område med stark tillväxt och att vi som operatör sitter precis i centrum av utvecklingen som sker.

Och idag har du delat ansvar för M2M på Tele2 tillsammans med Rami Avidan.

– Under det inledande strategiarbetet för vår M2M satsning anlitade jag Rami som konsult och tillsammans jobbade vi fram en plan som godkändes av ledningsgruppen att implementera. Under strategiarbetet kände både jag och Rami att vi arbetade bra ihop, vi ville driva satsningen tillsammans och han blev anställd 2013. Sedan dess har området växt från tre medarbetare till ungefär 60 personer.

Vad är det som gör M2M/IoT till ett sådant spännande område?

– IoT handlar om att koppla upp olika maskiner mot internet. Det kan vara allt under solen; från en betalterminal i en taxi till medicinsk utrustning på ett sjukhus eller giraffer i Kenya, och det öppnar upp en värld av nya möjligheter. Dels skapar det nya affärsmöjligheter eftersom man exempelvis kan sälja maskiner som tjänst. Dels möjliggör det kostnadsbesparingar och kvalitetsökning när maskiner ger information om sin status i realtid och kan larma innan de går sönder. Kommunikation mellan maskiner skapar självklart också miljöfördelar eftersom en större del av underhållsarbetet kan göras remote.

Du och Rami har ett delat ledarskap. Vad är nyckeln till ett framgångsrikt samarbete?

– Ett delat ledarskap förutsätter att man jobbar bra ihop och att man kompletterar varandra. För oss är det absolut en optimal ledarskapsmodell där ett plus ett utan tvekan blir mer än två. Rami är en superentreprenör, har drivit upp sina egna bolag och arbetat med M2M i 15 år. Jag har jobbat med strategi, har 20 års telekomerfarenhet och är van att arbeta i stora bolag. Vi har ofta olika angreppssätt, men hamnar för det mesta i samma slutsats. Tillsammans blir vi klokare, starkare och mer flexibla.

Vem är du privat?

– Jag har en familj och två barn som är sex och åtta år, så mycket av min fritid handlar om att vara tillsammans med dem. Som person är jag också ganska sportig och håller på en hel del med yoga. Jag tycker också om att springa, och på vintern åker jag gärna längdskidor. Just nu tränar jag inför Marcialonga som är den italienska motsvarigheten till Vasaloppet. Man åker i Val Di Fiemme genom små byar och det är en fantastisk upplevelse på alla sätt.