Lena Åslund – tog sig an Tele2s mobilnät i Stockholm som 20-åring

Lena Åslund – tog sig an Tele2s mobilnät i Stockholm som 20-åring

Lena Åslund var med från starten när mobiltelefoni var nytt och textmeddelanden (sms) var det senaste inom telekommunikation. Hon ansvarade för att bygga ut mobilnätet i Stockholm och har flera gånger uppmärksammats för sitt sätt att tänka nytt och utmana branschen. Idag arbetar hon som tekniskt ansvarig för Sveriges mobilnät och är fortfarande en utmanare med en längtan att köra bilen via mobilen i framtidens 5G-nät.

Du började din karriär på Tele2 genom en praktikplats, kan du berätta mer?

Jag gick en yrkesutbildning inom data- och telekommunikation. Jag ville lära mig mer om framtidens telekommunikation så när det var dags att hitta en praktikplats valde jag en mobiloperatör. Jag fick en praktikplats som drift- och övervakningstekniker på Tele2. Det var och är en lysande inkörsport till hur nätet fungerar och hur många olika parametrar som spelar in för att det ska fungera.

Är det något särskilt från tiden som övervakningstekniker som gjorde ett stort intryck på dig?

På den tiden skrev vi varje morgon ut tjocka buntar med rapporter över hur många samtal och sms som gick i våra basstationer (platsen för antennerna). Jag minns speciellt hur teknikcheferna kom och studerade de här rapporterna basstation för basstation för att se hur mobiltelefonanvändarna nyttjade nätet. Det var väldigt manuellt och det gällde att ha koll på detaljerna.

Du har planerat Tele2s mobilnät i Stockholm, hur var det?

Det var ett stort ansvar och en riktig utmaning! Jag körde oräkneliga timmar i Stockholms city med förorter för att mäta mobilradiosignaler. En stor del av uppdraget var att optimera det nät vi redan hade och helt enkelt bygga nytt så att täckningen var så bra det bara gick. Jag minns fortfarande nästan varje placering på varje enskild basstation och antenn i Stockholm.

Idag är du tekniskt ansvarig för mobilnätet i Sverige. Berätta vad du gör på jobbet?

Min uppgift är att hålla i de strategiska frågorna rörande de tekniska lösningarna i våra nät, 2G, 3G och 4G. Jag säkerställer Tele2 Sveriges intressen i våra nätsamarbeten och där ingår även kontakt med Post – och Telestyrelsen. Det jag tycker är roligast är att ta fram olika tekniklösningar för våra produkter och utmana branschen. Till exempel var jag med och drev på att våra kunder borde få mer data. Möjligt tack vare vårt 4G nät som verkligen är fantastiskt i både fart och kapacitet.

Vad är det som gör att du trivs med ditt jobb?

Våra kunder och Tele2-andan på kontoret, det är det som gör att det är roligt att gå till jobbet. Vår gemensamma vilja att skapa smarta lösningar för våra kunder. Tele2 har lyckats på många ställen där andra operatörer inte ens vågat tänka tanken. Några av de bästa telekomteknikerna i världen jobbar på Tele2. Det mycket tack vare dem som vi har en drömprodukt idag – vårt fantastiska mobilnät.

Vad tänker du kring den digitala utvecklingen, mobildata och 5G?

Mobildata är som bröd och vatten. Vi älskar friheten den ger oss, uppkopplad till internet och hela världen med bara en knapptryckning. Det vi gör på Tele2 är att tillhandahålla den möjligheten, vilket är stort. Nu är det många som ser framemot 5G, inklusive mig själv. Jag längtar efter den dag jag kan sitta i bilen och läsa en bok samtidigt som jag frågar kylskåpet om det finns mjölk hemma och styr bilen genom en förprogrammerad app i mobilen. Det finns så mycket potential i mobilnätet, känns nästan som när jag var barn och inte kunde vänta på framtiden!