Mitt första hackathon

Mitt första hackathon

Att delta på ett hackathon var något helt nytt för mig. Jag har alltid önskat att delta på ett, men aldrig riktigt vågat. Tanken “Jag deltar nästa gång när jag är ännu bättre på att programmera” har slagit mig många gånger vilket bara resulterat i att jag bara skjutit upp det. Den 7 april var det dags att våga, det var då Tele2 Hack Day (http://tele2.confetti.events ) gick av stapeln.

Jag var nervös flera dagar innan Tele2 Hack Day skulle dra igång. Jag hade ingen aning hur ett hackathon fungerade eller vad som skulle förväntas av mig. En tidig torsdagsmorgon den 7 april drog vi igång, jag ville vara pigg och hade hade redan hunnit slänga i mig tre koppar kaffe. Det var vi adepter, våra mentorer och några anställda på Tele2 som tillsammans arbetade på en idé kring projektet Järvaskolan( http://jarvaskolan.se ) i samarbete med Reach for Change.( http://sweden.reachforchange.org/sv/ ) Vår idé handlade om att skapa ett bestående koncept för att facilitera möten mellan lärare, elever och näringsliv. Vill ni läsa mer om vår idé, läs gärna Jacquelines ( http://om.tele2.se/att-delta-pa-hack-day/ ) och Emmys ( http://om.tele2.se/tele2-hack-day/ ) inlägg!

Vad fick jag med mig från denna dag? Otroligt mycket. Ett tips som jag tar med mig till nästa hackathon är vikten av att tydligt definiera “vad” för problem man försöker lösa och “varför” INNAN man börjar att fundera på hur man ska lösa problemet. Det låter självklart och lätt, men det tog oss tid att komma på en bra definition. Att ha ett “vad” och ett “varför” definierat så vi alltid kunde gå tillbaka och kika på det när vi började sväva iväg i brainstormingen hjälpte verkligen mig och mitt team så att vi inte glömde bort det faktiska syftet med projektet.

Under hackathonet fick jag även möjligheten träna på något jag tycker är jobbigt, att tala inför en publik. Jag brukar vanligtvis öva orimligt mycket inför alla presentationer men denna gång fanns det ingen tid för övning. Jag ville bara skrika inombords när jag påbörjade min del av presentationen ca 45 minuter innan vi skulle presentera vår idé, för mig är det ingen tid alls! Trots att jag befann mig utanför min komfortzon med mils avstånd så gick presentationen bra. Jag, tillsammans med mitt team vann under kvällen “publikens pris” för vår idé, vilket var oerhört kul!

Hackathonet var ett fantastiskt tillfälle att utmana mig själv på och det jag är rädd för, lära känna mitt team och inspireras av deltagarnas otroliga projekt som skapats under dagen. Är ni sugna på att delta på Tele2 Hack Day? Det går av stapeln i höst igen!

Vi hörs!

Maria Svensson