Stefan Olofsson – teknikern som ser till att det fungerar på plats

Stefan Olofsson – teknikern som ser till att det fungerar på plats

Stefan är en av Tele2s fälttekniker som ser till att Tele2s basstationer norröver fungerar som de ska. Stefan är tillsammans med sina kollegor ansvarig för ca 500 basstationer med Piteå som utgångspunkt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Majoriteten av dagarna är jag ute på våra siter eller basstationer som det kallas. Jag och mina kollegor ses på morgonen för en fika och för att synka dagens uppdrag för att sen ge oss iväg på varsitt håll. Vi jobbar mest ensamma men ibland åker vi två om det är jobb som kan innebära mer risk som till exempel när vi ska klättra i masterna. Var tredje vecka har jag jour och då blir det oftast längre arbetsdagar än vanligt.

Fokus är att hitta störningar och fel som behöver åtgärdas. Det är vår nätövervakning som skickar ut informationen till oss, de övervakar nätet dygnet runt, varje dag, året runt.

Sen gör vi också planerade jobb som till exempel stora omkopplingar och ombyggnationer för att öka kapacitet och säkerhet i vårt nät. Det gör vi ofta på natten för att så få som möjligt ska bli drabbade under tiden.

Vad är de vanligaste felen?

Vanligaste felen är nog hårdvara och dåligt väder. Dåligt väder är inte bara snöstorm och 30 grader kallt, utan vi har även problem under sommaren när det är för varmt och vår kylutrustning på siterna inte klarar värmen. Sen när det blir kallt och sämre väder kan det bli dålig sikt mellan radiolänkarna och så kan det samlas snö på dem.

Vilket är det roligaste arbetsmomentet?

Roligast är att leta störningar och felavhjälpning, speciellt lite ovanliga, då man får ”klura” lite. Här om sistone åkte jag runt i Kiruna och letade efter en viss störning och då visade det sig vara en billig kinesisk Ali Express Repeater hemma hos en privatperson som störde våra signaler. Då får man prata med personen som satt upp den och be personen plocka ner den eller åtgärda på annat sätt. Kommer vi inte överens så tar vi ärendet vidare till Post- och Telestyrelsen.

Har du något särskilt minne från något exceptionellt som inträffat under din tid som fälttekniker på Tele2?

En gång åkte jag och en kollega ut med skotern och det var tjock dimma. Vi åkte upp mot masten, men insåg plötsligt att vi hade missat den för vi åkte nedåt igen. Vi vände om och tillslut kom vi rätt. När vi sen skulle åka hem igen tyckte vi det tog lite väl lång tid, då insåg vi att skotern knappt rörde sig men dimman flyttade så snabbt så vi trodde att vi hade farten uppe! Tur att ingen såg oss – måste ha sett väldigt roligt ut!

Du har jobbat på Tele2 sen 2004, hur skulle du beskriva utvecklingen sen du började på Tele2?

Det har verkligen gått framåt. När jag började så fick vi tjata oss till nya basstationer, Norrland var verkligen inte i fokus, men nu är det ett större utbyggnadsinitiativ för att förbättra täckningen överlag här uppe. Nu bygger vi på riktigt!

Bara det att jag kan streama film via mobilt bredband i 4G och visa på en uthackad isvägg mitt på fjället, är helt fantastiskt. Det hade inte gått för bara något år sen.